Opakované záněty močových cest

Dobrý den paní doktorko. Je mi 31 let a opakované záněty močových cest mě trápí již cca 9 let. Stále pátrám po tom,co by mohlo pomoci,ale zatím se mi neosvědčilo nic,co by mě vracejících se obtíží zcela zbavilo. Pitný režim si bedlivě hlídám (protože vím, že když polevím, hned mi hrozí potíže), obézní nejsem, teple se oblékám (v zimě nosím tílka,nikdy nenosím odhalená bedra ani břicho a pokud není vyloženě vedro nenosím ani otevřené boty, ve kterých musíte být na boso),nechodím do bazénu (přestože miluji plavání) a pokud v létě jedeme k moři,tak si převlékám plavky, nebyla v mokrých. Vyzkoušela jsem všechny možné brusinkové preparáty, D-manosu, různé kapky,čaje...a samozřejmě jsem za celou tu dobu spotřebovala XXX různých ATB ...Asi rok v kuse jsem také užívala Wobenzym, dodržuji režim před a po sexu - tzn. vyčůrat se, umýt se mýdlem určeným pro intimní hygienu (to samé dodržuje i partner)...partnera (manžel) mám již téměř 10 let stálého...vyzkoušela jsem také Urovaxom a dokonce jsem byla na operaci stenózy močové trubice - slibovali mi,že pak budu mít pokoj. Ale ani to nepomohlo, další zánět jsem měla pouhé 3 měsíce po operaci. Bohužel to dopadlo tak, jak jsem se obávala a sice, že zúžená trubice byl následek zánětů nikoli příčina (z počátku totiž ještě zůžená nebyla). Nejhorší je, že nikdo neví, proč se obtíže neustále opakují a někteří lékaři se na mě dívají, jako kdybych si to snad vymýšlela ... Opakovaně jsem byla na cystoskopii, kde se prý nic zásadního nenašlo (ve zprávě stálo "Mírná chronická trigonitis"-ale lékaři tvrdí, že to příčina mých obtíží není ) , na USG také nic... někdy jsem měla nález v moči (např. E-Coli) - ten vymizel po ATB léčbě... někdy se ale dokonce stalo, že v moči nenašli nic a přesto jsem měla pocit, jako kdyby ze mě lezly žiletky a na WC jsem byla každou chvilku ( třeba jen kapička, ale za strašných bolestí) Je to zoufalství! Zkazí mi to často vše, co mám naplánováno (výlety, dovolené, divadlo,sport atd ... ), ale také mi to komplikuje práci, protože v případě zánětu nemohu skoro vstát z WC, natož dojet do práce. Bojím se ,aby to nepoškodilo i můj partnerský život. Přestože manžel je trpělivý snaží se mi pomoci, už to všechno trvá strašně dlouho,často to omezuje či zcela znemožňuje sexuální život a mám obavy, že do nekonečna to vydržet nemůže :(. Protože se často (ne vždy,ale poměrně často) zánět objeví po styku, byl manžel ochoten nechat se vyšetřit,abychom měli jistotu, že si nic nepředáváme. Lékaři jsem to nabídla opakovaně,ale vždy mi řekl, že by to bylo zbytečné trápení manžela, zvláště když on žádné obtíže nemá.(Manžel měl za život jen 2x zánět - spíše po prochladnutí, jiné obtíže neměl a nemá ). Jenže už nevíme, co si dál počít... a neumím si např. ani představit , jak by to vypadalo, kdybych byla těhotná, když je pak k zánětům náchylnější i žena, která obtíže jinak nikdy neměla. Byla jsem také na Imunologii, kde mi lékař pouze nechal odebrat krev - tam vyšla pozitivní jen plicní chlamydie (trachomatis byla z krve negativní), CMV a EBV ( dle titrů prý nesvědčící pro akutní infekci, ale spíše pro prodělaný infekt v minulosti) - imunolog říkal, že tyto bakterie ale mohou léta přežívat skrytě v organismu a stále tak páchat různé škody, zároveň mi ovšem sdělil, že západní medicína zatím neumí např. chronické Chlamydiozy vyléčit a jediné, co lze zvážit je dlouhodobé užívání kombinace několika ATB podle jakéhosi Weldonova protokolu ( je to metoda používaná myslím v USA), protože ale úspěšnost stejně není ani zdaleka zaručena , rozhodně jsem odmítla - neumím si představit, že bych rok a déle užívala nepřetržitě např. troje ATB dohromady ( Už tak mi napáchalo časté užívání ATB neplechu). Ve výsledcích jsou uvedeny tyto odchylky : Buněčná imunita - CD3+ : 83 %, absol.p.CD3+ : 2,11, absol.p.CD4+ : 1,45, CD20+B lymfo : 2,4 %, absol.p.CD 20+ : 0,06 (!) ...dále : Imunoglobulin E : 12 , CRP 9,5 ..... EBV VCA IgG - slabě pozitivní (1,66) , EBV EBNA 1 IgG - pozitivní (3,47), CMV IgG - pozitivní ( 4,39) , Chlamydie Pneumoniae IgG - pozitivní ( 2,23) .... ale lékař říkal, že to není nic zásadního a nevysvětluje to obtíže , které mám. Jednou mi také na urologii řekli, že odešlou moč na Chlamydie a Ureaplasmata , ale moč odebrali do běžné kultivační zkumavky a odeslali s ostatními odběry .... Četla jsem však, že se neodebírá moč , ale dělá se stěr z močové trubice za přísně stanovených podmínek jak pro odběr, tak pro dopravení do laboratoře a i pro samotné zpracování, protože se jedná o velice choulostivé vyšetření a často se může i opakovaně ukazovat falešně negativní výsledek. Výsledek na urologii přišel samozřejmě negativní, což je uklidnilo a tuto infekci vyloučili. Nejsem si ale jistá, jak moc směrodatný je takový výsledek z běžného vyšetření moče ? Pokud Vás napadá, kde by mohl být "zakopaný pes" a co bych mohla nebo měla ještě zkusit ,tak mi prosím poraďte. Budu vděčná , za jakoukoli radu. Za odpověď předem děkuji a přeji příjemný den. S pozdravem Radka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Radko. První, co mě hned napadá při čtení Vašich potíží, že je třeba vyloučit ureaplzama urealyticum. Pro něj je totiž specifické, že spůsobuje recidivující infekce močových cest a tzv. uretrální syndrom( tj. pálení, řezání při jinak negativním močovém nálezu). Jedná se o baktérii, která ulpívá na sliznících, proto se v běžně prováděných odběrech ani nezachytí. Je nutné provést stěr z ústí močové trubice a tampón převážet do laboratoře ve speciálním, na to určeném médiu. Ani jednou negativní nález infekci nevylučuje. Přenáší se pohlavním stykem, nejsou ale vyloučené i jiné formy přenosu- např. ručníkem... Uvádí se, že jim trpí každý 4. sexuálně aktivní člověk, a celou situaci zhoršuje fakt, že spousta jedinců je bezpříznakových (tudíž nemoc šíří dál). Navíc se taky zapomína nato, že součastně s pacientem je nutno léčit i jeho sexuálního partnera či partnery ( i v případě, že nemají žádné příznaky), aby se zamezilo tzv. ping-pong efektu- tj. předávání infekce mezi partnery. Po dobu léčby se doporučuje sexuální zdrženlivost. Léčba probíha antibiotiky tetracyklinové řady po dobu 7 dnů nebo azitromycinem v jednorázové dávce (ale v dnešní době se udává už značná rezistence na azitromycin), tj. antibiotiky, kterými se běžné infekce močových cest neléčí, proto taktéž ureaplazma perzistuje v organizmu i řadu let. Proto milá Radko žádejte po svém praktickém lékaři nebo urologovi ( event. se obraťte na nefrologickou ambulanci ve svém okolí) a žádejte znovu vyšetření na ureaplzmata - a to ze stěru a za podmínek nato určených. Ještě na závěr: troufla bych si u Vás ordinovat léčbu i v případě negativního nálezu.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+20 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Pro Radku | Od: Lucka | 2.11.2014 00:22
Dobrý den Radko, vím že Váš příspěvek je psán již
dávno, ale chtěla jsem se zeptat, jak Vám vše
dopadlo? Mám totiž úplně stejné problémy jako vy.
Budu velice vděčná za odpověď. Děkuji.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: