Otoky dolních končetin

nejsem si jistá zda to úplně spadá do problému cév, ale ten to týden jsem začla chodit na praxi, protože nosím kozačky pod kolena které mi těsně obepínají nohu, zjistila jsem že je po praxi zapínám s obtížemi přes lýtko, přestože ráno sem se do nich pohodlně vešla, vzpomněla jsem si, že mi lehce otékaly nohy i v létě na brigádě (normálně bych si toho snad ani nevšimla, až díky těm kozačkám)..možná je to pouze důsledek dlouhého stání a nebo by to mohl být příznak nějakého onemocnění..děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, otoky nohou a lýtek, pokud jsou symetrické, pokud nevyvolávají větší pohmatovou bolestivost, pokud na dolních končetinách nejsou přítomny křečové žíly a pokud se vyskytují v pokročilejiším věku, mohou být vesměs spojené s nějakým interním onemocněním (srdce, ledviny...). Ve Vašem případě tomu tak patrně vzhledem k Vašemu věku nebude, otoky mohou být způsobeny antikoncepcí (i v souvislosti s delším stáním), kdy by bylo vhodné ji po odborném vyšetření po dobu nezbytně nutnou vysadit, dále potom hladinou ženských hormonů...Doporučuji, abyste navštívila odbornou gynekologivkou nebo cévní ambulanci. (Cévní podklad by byl podmíněn většinou asymetrickým nálezem na dolních končetinách.)

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: