Otoky rukou a nohou

Dobrý den , již rok trpím otoky rukou a nohou . Otoky nejsou nijak velké , ale když oteču , bolí mě všechny drobné klouby . Podstoupila jsem snad všechna možná vyšetření - Urologie , Alergologie , ORL , gynekologie , Stomatologie , Ultrazvuk celého břicha , revmatologie , lymfo vyšetření a nakonec i lumbální punkci ... Nikde se na nic nepřišlo ! Po nasazení nízké dávky kortikoidů ale mé obtíže přestanou . Teď mi bylo doporučeno podstoupit přístrojovou lymfo masáž - 12x ....ale mám obavy ! Lékaři si mě přehazují jeden od druhého a každý má jiný názor . Mám strach , abych si masážema ještě naopak neublížila ... ???? V krvi mi totiž před nedávnem vyšlo , že mám chronický aktivní zánět , ale žádný lékař netuší kde a čeho ! Co mám dělat ? Předem děkuji za radu ... Hezký den , M.

Odpověď odborníka:

Podle popisu vašich potíží i v předchozích dotazech a podle efektu Prednisonu se také domnívám, že by se mohlo jednat o revmatické onemocnění. U některých revmatických nemocí mohou být speciální revmatické krevní odběry negativní. Nalezený chronický zánět v krvi může být přítomen i u revmatických nemocí. Já osobně bych přístrojovou lymfodrenáž nedoporučovala z důvodu nedořešené příčiny vašich potíží a z důvodu přítomnosti chronického aktivního zánětu. Lymfodrenáže se nesmí používat při akutním zánětu (týká se spíše virových a bakteriálních), ale i u aktivních revmatických onemocnění nejsou vhodné, mohli by potíže zhoršit. doporučovala bych revmatologické a imunologické odběry s odstupem zopakovat, třeba se něco objeví, dále Rtg kloubu ruky a nohy, pokud nebyly provedeny. Zkuste rehabilitaci, třeba by pro vás našli metody, které by vám ulevili od bolesti. A možná by mohla mít efekt i akupunktura, když si západní medicína neví rady. Přejipěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: