Otřes mozku

Dobrý den, prosím Vás měla by jsem dotaz - před cca 2 týdny jsem měla úraz/ pád na lyžích (v Rakousku), kdy jsem byla sražena jiným lyžařem. Zřejmě jsem byla chvíli (možno pár sekund) v bezvědomí, jelikož mě tam sbírali jiní lyžaři, ale hned poté jsem jej nabyla. Bohužel, co se stalo si vůbec nepamatuji (prý jsem ani nevěděla, kde jsem) a to nejen samotný pád, ale nepamatuji se na celý den (mám pouze v paměti snídani a večerní odjezd, cca v 17:00 do ČR) - údajně k úrazu došlo kolem 14:00 hod. Byla jsem svezena skútrem do střediska a poté na ambulanci, kde mě vyšetřil tamější lékař (což si vůbec nevzpomínám). Dostala jsem tlumící léky na bolest hlavy a zvracení (jelikož mě bylo prý i špatně). Po příjezdu do ČR jsem byla odvezena do nemocnice, respektive na pohotovost, jelikož bylo 03:00 hod., a absolvovala jsem MR (magnetickou rezonanci), nález: dle papíru nález odpovídající věku :), tak to nevím, co tím bylo myšleno :), takže naštěstí žádný. V nemocnici jsem byla následně hospitalizována ještě další 3 dny (diagnóza silný otřes mozku, dle infa od dr., který mě přijímal na pohotovosti) - bolela mě hlava - měla jsem ji citlivou na dotek - a nemohla jsem moc ohýbat krk, takže jsem održela od sester límec a nemohla jsem ani hlavou dělat nějaké rychlé pohyby, na tož se ohýbat). Bohužel na neurologii měli plno, tak mě dali na traumatologii, kde jsem ale už nedostala žádné další informace od dr., takže čemu se vyvarovat jsem si přečetla až doma po 3 dnech na netu, aby jsem to zkrátila. Pamatuji si, že ke mě přišel lékař a zmiňoval nějaké info, že z odběrů nic nezjištěno - tak nevím, odběr krve mi nedělali. Ale absolvovala jsem ještě ultrazvuk "břicha", který mě chvílemi bolel a cítila jsem svaly - nejen na rukou, ale i nohou po pádu. Ultrazvuk břicha - negativní. Po cca 2 dnech doma, mě začali bolet zuby a to celé horní patro, takže jsem nemohla vůbec pokousat jídlo, navštívila jsem paní zubařku, která mi ochotně nechala provést OPG, takže vyloučila naštípnutí čelisti, ale za to mi úrazem popraskali na spodku, na některých zubech amalgámové plomby, což je běžné - údajně větší náraz nevydrží :) + uštíplé zuby. Omlouvám se, že píši takto zdlouhavě, ale chtěla jsem tím nastínit situaci a můj konečný dotaz - zda je zapotřebí absolvovat "neurologické vyšetření", Jelikož, jak jsem zmínila v nemocnici jsem neobdržela vůbec žádné info - pokyny/ instrukce, ohledně mého úrazu - pouze se mě vždy na vizitě optali, co mě bolí a toť vše a poslední den mi výstupní list donesla nějaká žákyňka (nebyla to ani sestra). Ze slov primáře na poslední vizitě jsem vytušila, že při odchodu se na měl ještě podívat můj ošetřující lékař, ale to se nestalo. Teď jsem v péči svého OL, ale ten to nechává vše ně mě "jak se prý cítím" - v tuto chvíli již nepociťuji žádné větší bolesti, jen límec ještě nosím, kvůli krku. Ovšem z mého blízkého okolí na mě všichni apelují ohledně zmíněného "neurologické vyšetření"? Děkuji moc předem za zpětné info a ještě jednou se omlouvám, za menší román. S pozdravem a přáním hezkého dne Veronika .o)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 1) stran nálezu na MRI mozku, vyplývá z něho že na něm nebyly žádné patologické změny - žádné krvácení, žádné zhmoždění mozku apod. 2) protože každému člověku během života ubývá počet mozkových buněk, bude MRI vašeho mozku vypadal zcela jinak v 20 a jinak v 60 letech, ubývání mozku lze zrychlit např. opakovanými úrazy, alkoholem, jedy, nemoci atd.... 3) protože jste měla úraz, cizím slovem trauma, správně jste ležela na úrazovém oddělení, neboli na traumatologii, na neurologii leží pacienti ze zcela jinými diagnózami 4) neurologické vyšetření může odhalit nějakou anomálii, která má korelát na CT, nebo MRI, a naopak pokud na MRI nic nebylo, nemělo by neurologické vyšetření co odhalit 5) po každém otřesu mozku, neboli komoci mozkovou, vzniká tzv. postkomoční syndrom, který má tíži obtíží a délku trvání v závislosti na tíži úrazu a individuálních predispozicích - sama jste je zažila 6) pokud obtíže vymizely je možné odložit krční límec, začít postupně zatěžovat organismus a vrátit zpět do běžného života.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Antialergika bez předpisu – zorientujte se!
Články: Antialergika bez předpisu – zorientujte se!
Alergie sama o sobě je...
Hormony působí na každou ženu jinak
Články: Hormony působí na každou ženu jinak
Stimulace vaječníků pomáhá...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
S jakými neduhy zatočí červená řepa?
Články: S jakými neduhy zatočí červená řepa?
Beta vulgaris neboli...
Přeslička
Články: Přeslička
Přesličky dříve dosahovaly...
Odstranění klíštěte v deseti krocích
Články: Odstranění klíštěte v deseti krocích
Správné odstranění klíštěte...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: