Pálení na hrudi

Dobry den,asi rok mam problemy s bolesti na hrudi,zad a brnenim rukou(hlavne v noci).PL mi vzala krev,moc(vse v poradku jen mirne zvysene jaterni testy)a poslala na rtg plic,ktery dopadl dobre,pak k neurolozce,ta mi pokrupala zada,rekla ze mam oslabene svaly na hrudniku a krci pateri a poslala na rtg patere.Na rtg blok c5-c6(nejspis,nemam to ted u sebe).Pry nic vazneho a napsala mi rehabilitace s tim,ze bez cviceni se toho nikdy nezbavim.Jenomze...bolesti na hrudniku a buseni srdce mam porad,proto jsem sla znovu k PL a ta me poslala na internu,kde my delali ekg,krev,sono bricha.Dostala jsem Egilok 25mg 1 tabletu rano s tim,ze mam tachykardii.Dostala jsem ekg holtera na 24 hodin.PL mi rekla,ze vysledky holtera jsou dobre a ze mam dale brat predepsany Egilok.Odmitla me poslat na plicni vysetreni,ze pry rtg plic dopadl dobre.Uz je tomu asi pul roku a nic se nezlepsilo,jsem porad nervozni,bojim se usnout,cely den jenom myslim na to,jak mi busi srdce a k tomu me boli zada.Tlak mam v celku porad stejny 117/71 tep jak kdy 69-90.Mam asi 30 kilo nadvahu a dlouho jsem sedela jenom doma bez prace.Snazim se s tim neco delat.Je mi 23 a jsem z toho znicena jako kdyby mi bylo o 40 let vice.Jsem hrozny nervak a ze vseho se stresuju,porad se bojim,ze mam neco se srdcem.Omlouvam se,ze je to tak dlouhe.Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předně bych Vás chtěl uklidnit - ve Vašem věku by nějaké vážnější srdeční onemocnění bylo skutečně neobvyklé a je také nepravděpodobné, že by se případné plicní onemocnění projevovalo jen Vámi popsaným způsobem (máte ale pravdu, že samotný RTG plic nemůže vyloučit plicní příčinu potíží). Bez řady doplňujících informací Vám takto přes poradnu bohužel neřeknu definitivně, jaká je příčina Vašeho stavu, ale doporučuji Vám nebát se opět obrátit na toho lékaře, který má v ruce všechny výsledky dosavadních vyšetření, které se problému týkají (dle Vašeho popisu to bude zřejmě Vaše praktická lékařka nebo internista) a probrat s ním věc znovu - léky Vám byly nasazeny s cílem ulevit Vám a pokud se tak nestalo, je kontrola lékařem zcela na místě. Příčiny Vašich potíží bych ale hledal prvotně ve dvou oblastech. Za prvé v páteři, žebrech a příslušných svalech, jak už uvažovala neuroložka - k tomu by bylo vhodné znát názor rehabilitačního lékaře a výsledek jeho přesného rozboru nálezu na Vašem pohybovém aparátu (na RHB jste byla, ale neuvádíte, co vlastně bylo výstupem návštěvy a zda i na rehabilitaci byli toho názoru, že Vaše potíže jsou "od páteře"). Problém v oblasti krční a hrudní páteře by mohl samozřejmě bolesti vysvětlovat, stejně tak i bušení srdce (zde jde o reflexní vlivy). A za druhé v psychice - to prosím neberte jako nějaké zlehčování problému, podobná věc je velmi častá a sama úzkost může mít celou řadu tělesných projevů včetně těch Vámi popisovaných. Důležité je, že takovou věc je možné různými způsoby léčebně ovlivnit. O jiných příčinách (srdce, plíce...) bych uvažoval až na posledním místě. Je jasné, že Vás potíže velmi trápí, neostýchejte se prokonzultovat věc s lékařem znovu, věřím, že spolu najdete způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: