Pálení nohou

Dobrý den, rád bych se ještě jednou zeptal a tentokrát přikládám i fotografii. Asi 2 měsíce mě pálí nohy (a to opravdu hodně), hlavně stehna. Vypadaly mi na nich chlupy, začaly na nich více prosvítat žíly. Nejvíce to pálí právě v místech těch žil. Pálení se zhoršuje když sedím, když ležím večer v teple nebo když mám vysoký tlak. Naopak pomáhá chůze a studená sprcha. Na stehnech se mi v místě kde mají růst chlupy občas dělají červené boláky. Také se mi na nohách trhá kůže (asi tak rok), jakoby strie, jenže nejsou žádné bledě fialové jako se to píše na internetu, ale jsou hned bílé. Každý měsíc jich pár přibyde a navíc mají tendenci se rozvětvovat. Některé, např. na stehnech a na zadku mají třeba 15cm. Byl jsem s tím na kožním, tam mi řekli že nevědí. Byl jsem na UZ žil, tam mi řekli že je vše v pořádku. Byl jsem na endokrinologii, tak mi odebrali krev a udělali sono nadledvin. Nadledviny jsou OK, krev zatím nic. Poslali mě i na neurologii, ale na neurologický problém to prý nevypadá, jelikož cítím na všech částech nohou stejně dotyk a rozeznám chlad od tepla. Prosil bych Váš názor, v čem by mohl být problém a kam dál zajít. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s popsaným pálením stehen máte poměrně neobvyklý problém. Pokud je vyloučena kožní, endokrinologická a ortopedická příčina obtíží, zbývá ještě hledat v oblasti vnitřních nemocí (interna). Vypadávání chlupů provází poruchy prokrvení končetin, tj poruchy arteriální. Také může provázet poruchy pojiva nebo nedostatek vápníku, vitamínu D, hořčíku. Pálení kůže a rudnutí - kromě změn krevního tlaku může provázet třeba cukrovku, kožní infekce (pozn. boláky v místě chlupů - často se objevují při stafylokokové infekci kůže), endokrinně aktivní nádory především trávicího ústrojí (tzv. karcinoid; píšu sem pro úplnost, ne že bych myslela, že máte nádor produkující kortikoidy a že se to projevuje tak, jak píšete, ale obecně možnost to je také) apod. Uvidíte, co vyjde z endokrinologického vyšetření krve, zda tam nebude nález. Strie - objevují se při rychlém přibírání na váze (?) nebo při poruchách pojiva (kromě různých onemocnění také třeba při nedostatku vitamínu C!). Jinak, vyhledala bych s dosavadními nálezy internistu, případně revmatologa, a doufala bych, že na něco přijde.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: