Pálení po styku

  • Dotaz od: Jana Chmelíková
  • Publikováno: 21.3.2013
  • uLékaře.cz

Dobrý den. Dnes jsem byla na urologii, kde mám vše v pořádku. Jsem 9 měsíc po porodu. Před Vánoci mi začaly problémy při čurání. Mám hrozné pálení při čurání a po sexu. Když pak si s partnerem dáme pauzu, tak asi po týdnu ty problémy začnou mizet. Dnes jsem byla na posouzení u jiného gynekologa, kterej mi také řekl, že nic tam nevidí, ale že je možné, že by mohla být po porodu podrážděna močová trubice. Chtěla bych se zeptat, co to znamená a kdy se to spraví? Asi bych se přikláněla k tomu, jelikož i po tom vyšetření jsem cítila znovu podráždění a pálení. Taky se chci zeptat, před 7 lety jsem se léčila na chlamýdie. Je možnost, že by se to mohlo vrátit? Děkuji za odpověď .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. V případech, kdy pacient udává opakované pálení, řezaní při močení i mimo něj, a kultivační nálezy jsou negativní, se doporučuje vyloučit právě chlamýdiovou a ureaplazmatickou infekci. Jsou to baktérie, jak jsme tu psali už mnohokrát, běžnými kultivačními metodami nevyšetřitelné. V případě chlamýdií se proovádějí testy na přítomnost protilátek, u mykoplazamt se povádí stěr z ústí močové trubice a do mikrobiologické laboratoře se transportuje ve speciálním médiu nebo se vyšetřuje DNA. Tato vyšetření můžete požadovat po svém praktickém lékaři či urologovi nebo nefrologovi. V případě pozitivního výsledku je pak nutnéé léčit současně oba partnery.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: