Pálení žaludu

Dobrý den Mám problém s občasným pálením a zarudnutím žaludu(foto), které je viditelné a intenzivnější při stopořeném stavu, kdy je velmi nepříjemné. Během dne jsou potíže minimální a žalud vypadá až na zarudnutí při ústí močové trubice normálně. Pomáhá opláchnutí po vykonání potřeby. Vše začalo kvasinkovou infekcí, kterou jsem léčíl Canestenem. Bílý povlak ustoupil, pálení ne. Navštívil jsem nejprve urologa, kde jsem absolvoval vyšetření vzorků moči, ledvin, prostaty, opakované stěry z žaludu a močové trubice, odběry krve na zjijtění hladiny cukru. Vše v pořádku. Předepsané mastičky nepomohli. Zkusil jsem navštívit kožního lékaře. Opětovné stěry z močové trubice ukázaly větší množství coli bakterií a předepsán lék Doxybene. Pálení však zůstalo i po vyzkoušení několika druhů mastí. Je možné dle foto doporučit další vyšetření?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Honzo. Tzv. uretrální syndrom ( tj. pocity pálení u ústí moč. trubice s negativním močovým nálezem ) nejčastěji spůsobuje ureaplazma, které jde ale někdy obtížně vyšetřit ( jedná se o baktérií citlivou na zevní vlivy a nemusí přežít transport do laboratoře). Proto lékař i při negativním močovém nálezu u pacienta s vleklými dysurickými potížemi ordinuje terapii makrolidovými či tetracyklinovými antibiotiky- tak, jako ve VAšem případě. Mnohdy se ale opomíjí při léčbě na partnera/partnerku léčeného pacienta. Pokud máte stálou partnerku, měla být vyšetřená a přeléčená antibiotiky součastně s Vámi, protože se od ní při každém styku můžete znovu nakazit. Po dobu léčby by jste se měli zdržet pohlavního styku či používat kondóm.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: