Pasivní bolest končetin

V červnu tohoto roku mne "pasivně" bolelo pravé stehno. Při dotyku se bolest nijak nestupňovala, neměnila se. Po zhruba dvou týdnech vše zmizelo. Mezitím jsem byl u svého lékaře na odběry krve. Doktorka mi dávala kontrolovat cukr a boreliózu (v květnu jsem měl klíště). Testy krve byly v pořádku. Začátkem srpna se bolest objevila znovu a postupně se z pravého stehna rozšířila do pravého lýtka a levé nohy. V posledním týdnu mne pobolívají i ruce. Vždy se jedná jen o jednu část těla. Někdy bolí svaly zrcadlově (například obě lýtka, oba bicepsy). Vzhledově je vše v pořádku, končetiny nejsou nijak zduřené nebo zrudlé. Občas se v noci budívám a pociťuji bolest, ale při usínání mi nijak nevadí. Za ty dva měsíce jsem se s tím naučil žít, ale začíná mě to už štvát. Ráno bolest bývá vždy horší (primárně lýtka a nárty) a večer povětšinou vymizí. Zkoušel jsem na to brufen a voltaren. Účinek nulový. Napadá mne, že by to mohly být nějaké pozdní růstové bolesti (mám 17). Nebo nějaká nervová porucha? Co myslíte?

Odpověď odborníka:

Bez možnosti Vás tělesně vyšetřit a bez znalosti detailů je možné se k věci vyjádřit jen orientačně, Každopádně je vhodné podrobnější vyšetření, vzhledem k tomu, že za potížemi se opravdu může skrývat nějaké celkové onemocnění - např. neurologické nebo revmatologické. Na "růstové bolesti" bych to ve Vašem věku již nesváděl. Je tedy vhodná kontrolní návštěva u Vaší praktické lékařky, s ní se domluvte na dalším postupu. Pokud byly dosud provedeny opravdu jen testy na cukr a borreliosu, bude potřebné provést také další širší laboratorní vyšetření (ukazatele zánětu aj.). K možnosti borreliosy bych podotkl, že sice Vaše potíže nejsou pro tuto chorobu zcela typické, ale v úvahu tato diagnóza přichází a negativita prvních testů to nevylučuje - podle toho, co uvádíte, jste měl klíště v květnu a odběr v červnu, je tedy možné, že testy byly provedeny ještě dříve, než se vytvoří protilátky, které jsou podkladem diagnostického testu (to může trvat 6 až 8 týdnů). Věřím, že ve spolupráci v Vaší paní doktorkou se brzy podaří příčinu potíží odhalit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x