Pigmentove znamienka

Dobry den. V prvom rade vdaka za tento skvely projekt a pomoc ludom pri zdravotnych problemoch. Moja otazka sa tyka materskych/pigmentovych znamienok. Predtym ako sa vydam ku koznemu lekarovi, chcel by som sa poradit. Moj problem je, ze mam po celom tele obrovske mnozstvo znamienok a ak by som chcel vsetky nechat skontrolovat, potreboval by lekar na mna aspon den. V prvom rade by ma zaujimalo, preco sa vytvaraju stale dalsie znamienka? Moze moj problem suvisiet s atopickou dermatitidou na ktoru sa liecim? Ako dalsie by ma zaujimalo, ktore znamienka okrem tych velkych a vystupenych si vsimat, resp. nechat skontrolovat? Donedavna som si myslel, ze tie svetlo hnede znamienka su neskodne, ako som sa vsak docital, aj tieto treba sledovat. Mam niektore, ktore same dlhodobo zacali blednut ale tvarovo a velkostou sa nijak nezmenili. Mozu byt tieto nebezpecne? A ako posledne by ma zaujimali znamienka na penise. Jedno vacsie, ploche je zo spodnej strany penisu, jedno podlhovaste je na predkozke. Moze pohlavny styk nepriaznivo ovplyvnit znamienka tak, ze by sa zacali zvacsovat? Do akej miery treba tieto sledovat? Vopred vdaka za Vas cas a odpoved.

Odpověď odborníka:

Při větším množství pigmentových névů je vhodná kontrola kožním lékařem alespoń 1x ročně, nemusíte se bát, lékaře jistě při vyšetření prohlédne vše, co bude stát za pozornost, ale je třeba ukázat i ta znaménka na intimních partiích. Nebezpečná mohou být hlavně ta, která se v čase nějak mění (jakkoli). Vystouplá znaménka bývají zcela vpořádku (většinou). Pokud na genitálu je znaménko nebezpečné, je tak jako tak vhodné ho odstranit, mechanické dráždění by mu určitě dobře nedělalo, ale pokud jse o klidný névus, řešit se nemusí.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: