Pobolívání u levého žebra-břicho

Dobrý den, před 8 měsíci mne začalo bolet v nadbřišku, poté se přidalo pálení žáhy ačkoli jsem na pálení ž.nikdy netrpěla. Po vyšetření gastr. žaludku mi byla zjištěna drobná brániční kýla a prý maličko zánět dvanacterníku. Na žáhu jsem dostala esomeprazol,pálení okamžitě ustalo, ale pobol. pod lev. žebrem ne. Lékař mi sdělil, že to spolu nesouv., ať si koupím esspumisan. Je pravda, že po dni užívání mi problémy ustaly. Nyní od srpna, po stresov. situaci mne opět začalo pobolívat pod levým žebrem. Někdy se cítím nadmutější (říhám nebo větry), stolice jednou denně normální, někdy kašovitější, ale řekla bych po řešení nějaké situace, nebo když jsem nerv?oznější. Pobolívání nemá vliv na stravu, je stejné před jídlem nebo po jakémkoli jídle. Je pravda, že když si někdy udělám čaj na trávení nebo si někdy dám malou sklenku piva, tak je to též lepší, ale to se cítím i lépe když si masíruji plosky nohou. Myslíte, že by to mohlo být podrážděné od nervů, nebo se skřípe nějaký nerv? Nebo by to mohla být slinivka, nebo nějaké kameny? Nějak unavenější nejsem, nezadýchávám se. Pomohlo by vyšetření CT? Moc děkuji za Váš názor a radu! S pozdravem Petra.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bolesti mohou s tou brániční kýlou souviset, ale slinivku jste také zmínila dobře... Aby se slinivka jako příčina vyloučila, doporučuji vyšetření amyláz (ukážou na funkci slinivky). Na škodu určitě není dodržovat pravidelnou stravu minimálně 5x denně, nekořeněná jídla, vyhýbat se tvrdému alkoholu, tučným jídlům. Můžete zkusit i probiotika, která upravují trávení obecně (střevní flóru) a některým pacientům výrazně uleví. Také můžete mít helikobaktera pylori (lze potvrdit vyšetřením), který se vymýtí pouze antibiotiky, sám esomeprazol nebo espumizan tady nestačí.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: