Pohlavní identita

Dobrý den, již delší dobu pociťuji problém, domnívám se že se svojí pohlavní identitou. Ačkoliv jsem mužského pohlaví, tak se cítím jako žena. Můj věk je 23 let a mám spíše dětský vzhled, kdekdo mi stále tyká.Mám spíše nižší vzrůst- 175 cm. Tento pocit trvá už mnoho let, ale zatím jsem nenašel odvahu se s tím někomu svěřit, ani v rodině. Uvědomuji si, že by mi bylo lépe v ženském těle. Žít jako žena-řešit ženské problémy, nosit ženské oblečení, obuv, líčení. apod. Také jsem možná kvůli tomu neměl dosud žádný vztah. Potlačuji to v sobě již dlouho, ale stále více mám pocit, že do mužského těla nepatřím. Dá se tento problém řešit, tak abych vypadal co nejvíce jako žena a mohl poté přijmout ženské zvyklosti ? Vyhledal jsem si některé infromace o homonální léčbě a chirurgické přeměně. Ale tam se běžně začíná už v dětském věku, dokud nezhrubne hlas a nenastanou další fyziologické změny.Toto období mám bohužel už za sebou.Tak doufám, že není na všechno pozdě a případné změny, které by bylo nutné provést jsou proveditelné i ve vyšším věku se stejným výsledkem včetně změny barvy hlasu apod. Našel jsem infromace o přeměněně německé zpěvačky Kim Petras, ale to byla spíše výjimka, protože ani v Německu není běžné provádět chirurgickou změnu pohlaví v 16 letech, hormonální léčba u ní probíhala už od 12 let. Čím dál více mě to trápí.Na koho se obrátit ? Hledám někoho, kdo to neodsoudí, ale bude se mi snažit pomoct.Protože ne každý sexuolog tyto problémy řeší. Dá se při případné změně pohlaví upravit chirurgicky i výška hlasu z mužského na ženský a odstranit a upravit krk ?Je už na všechno pozdě a od jakého věku se takovétho problémy dají v ČR řešit ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

U nás se běžně provádí přeměna pohlaví v dospělosti, tedy určitě ne tak, jak ro prožila Vámi zmiňovaná zpěvačka. Její případ je přece jen poněkud mimořádný. Standardně je na počátku poměrně dlouhé období spolupráce se sexuologem, které má zajistit, že nedojde k nevratným změnám u člověka, kde diagnosa transsexuality není jednoznačná - jde řece o to, že bude provedena celá řada náročných chirurgických úkonů, jež nepůjde vrátit zpět. Pokud by diagnosa transsexuality, tedy "ženské duše uvězněné v mužském těle," jak je tomu ve Vašem případě, štěstí by to operovanému člvěku jistě nepřineslo. Po období práce se sexuologem, v podstatě psychologické přípravy a psychoterapie, nastane období hormonální terapie , po němž následuje celá řada plasticko-chirurgických zákroků - řekl bych, že výsledky chirurgické změny M/F (male to female, "ženská duše v mužském těle") jsou mnohem lepší než ve směru opačném. Je možná celá řada změn včetně logopedické péče a péče foniatra, s tím se postupně seznámíte u sexuologa. Tedy jednoznačná odpověď: píšete li, že je Vám 23 let, neváhejte a jděte k sexuologovi, v Praze nejlépe za Dr. Hanou Fifkovou, pokud jste mimopražský, zvažte jednak možnost dojíždění k ní nebo alespoň možnost jednorázové konsultace, kdy by Vás nasměrovala na odborníka ve Vašem kraji, kde najdete pochopení. S pozdravem Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: