Pomůže mi operace krční páteře?

Dobrý den, popis MR krční a horní hrudní páteře z 8.6. 2015: Anamnesticky cevikokraniální syndrom, cervikobrachiální syndrom s paresteziemi vpravo, bez motorického deficitu. Známé degenerativní změny pi starším MR vyšetření. Kyfotizace krční páteře v rozsahu C3 až C7, primárně a sekundárně úzký kanál páteřní na podkladě víceetážových degenerativních změn. Nejsou známky intrakanahkulární expanze, neprokazují ložiskové změny intramedulárně. Obratlová těla vez traumatu, bez patologických ložiskových změn. C2/3: Chondróza disku, bez protruze či hernie, bez významné foraminostenózy. C3/4: Mírná osteochondróza, mediální protruze do 2 mm. Spondylartróza a osteochondróza působí mírnou pravostrannou foraminostenózu, vlevo bez významného nálezu. C4/5: Osteochondróza, mediální a levostranná paramediální protruze, přesah 4 mm, lehká imprese vaku. Spodnylartróza a unkovertebrální artróza působí mírnou foraminestenózu vpravo, bez významné komprese kořene. C5/6: Hrubá osteochondróza, osteofytární val s přesahem až 4 mm kryje protruzi disku, imprese a deformita míchy, ventrodorzálně vak stlačený na 7 mm. Spondylartróza a unkovertebrální artóza působí bilaterálně sekundární foraminostenózy, bilaterálně mírná imprese kořene. C6/7: Osteochondróza, mediálně hernie disku s přesahem až 5 mm, krytá osteofyty, komprese durálního vaku a míchy, ta je ventrodorzálně stlačená na 5 až 6 mm, deformovaná. Nejsou známky, myelopatie. Protruze disku zasahuje výrazně do foramen intervertebrale vpravo, významná sekundární foraminostenóza s kompresí kořene, podíl také spondylartrózy a unkovertebrální artrózy, mírnější degenerace a foraminostenóza i vlevo. C7/Th 1: Bez významnější protruze, spodnylartróza, mírná foraminestenóza vlevo. Prostory a horní hrudní páteř bez významnější foraminální nebo kanalikulární stenózy. Mírné osteochondrotické změny víceetážové. Závěr: nesprávné postavení krční páteře, víceetážové degenerativní změny, dominují sekundární foraminostenózy C5/6 a C6/7 vpravo, kanalikulární stenóza C5/6 a C6/7. K tomu mě z RTG zjistili Coxarthroniss l. utr III. Ve 20 ti letech jsem prodělala těžkou žloutenku A - stp VHA s protah.průběhem a terapií steroidy v minul. chron. persist. hepatitida v a histol. nálezu, dolní dysp syndrom - typ dráždivý tračník, duodenogastrický reflux, mírná biliární gastropatie, mírný GE reflux bez eroz. ezofagitidy dle endoskop. nálezu. Sinus tachykardie. Pracuji jako prodavačka v supermarketu. Od ledna letošního roku mě brní pravá ruka až do prstů, na jaře jsem byla na infúzích a v září znovu, obstřiky, injekce, léky, rehabilitace. Neurolog doporučil léčbu v RÚ Brandýs nad Orlicí. V pravé ruce nemám sílu, velmi mě brní a bolí, často si ji musím "nosit". Mám časté migrény. Od září jsem na PN, bolesti a brnění pravé ruky se stále zhoršují. Bylo mi doporučeno změnit práci nebo nejlépe požádat o ID. Je mi 43 let. Druhou sérií infuzí jsem měla v Brně, kde mi slibovali před odchodem domů termín operace, ale pak mi řekli, že mě operovat nebudou, že je to velké riziko a jsem na operaci mladá! Byla jsem z toho v šoku. Můžete mi prosím "přeložit" MR a poradit co dál? Jsem samoživitelka a mám dvě děti. Tento stav mě ničí. Moc děkuji. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak Vaše obtíže popisujete, bylo by dobré znovu přehodnotit možnosti operačního řešení. Podle opsaných dat MR je na krční páteři řada změn jako jsou kostní výrůstky zužující kanál páteřní a místa, kudy vystupují míšní kořeny mimo páteř. Doporučuji Vám stav a postup konzultovat s neurologem, případně neurochirurgem.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x