Poranění páteře - přetrvávající necitlivost

Dobrý den, je mi 20 let, před 5-ti lety jsem prodělala těžké poranění horní L páteře po pádu z výše (tříštivá zlomenina L1 typ C s poraněním míchy), operace- stabilizace a rekonstrukce zpředu(Stabilizace Th12-L3 Socon, korporektomie a rekontrukce těla L1 synex). Po dvou letech došlo k extrakci stabilizace socon. Necítím mapovitě třísla a levý bok po poslední operaci. Můj neurolog mne léčí léky GINKO BILOBA na prokrvení, avšak necítím žádnou změnu. Necitlivost mne omezuje při vyprazdňování (dříve cévkování, dnes bez,ale s obtížemi), dle mne i přetrvávající reziduum moči, občas dochází i k únikům (což mne omezuje při cvičení -hlavně u běhu ten je přímo nemožný a i při domácích prací - při větší zátěži povolí). Chtěla bych začít více cvičit už kvůli stále slabému svalstvu (po poslední operaci - kyfoza+mírná skolioza) a zlepšení bolesti. Dá se s mými problémy ještě něco dělat? Můj neurolog mi při každé prohlídce říká, že se to už nezlepší. Není možná jiná léčba,jiné léky či zda-li by jste mi neporadil specialistu co by mi s mými obtíži mohl pomoci? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Uvádíte poměrně těžký úraz a následnou operaci páteře. Došlo patrně při něm i k poranění nejspodnější části míchy tzv. epiconu míšního a nervových vláken, které odpovídají za ovládání funkce močového měchýře a citlivosti v oblasti L1_2- boky , třísla tomu odpovídají. Vzhledem k rozsahu poranění páteře mohly být následky opravdu i vážnější. To že se vše plně upraví, asi již nelze plně očekávat. Vhodně volená rehabilitace a cvičení jsou potřebná a je potřeba je přesně dávkovat a cílit. Překonávat jen posilováním a zvyšováním zátěže nemusí pomoci, ale také i uškodit. Vzhledem k úrazu a stavu po operaci a rekonstrukci těla jednoho obratle se pohybové aktivity tomu budou muset přizpůsobit. Cvičení by nemělo cílit k zvyšování rozsahu hybnosti páteře, Nejprve cviky tzv s postisometrickou relaxací na uvolněn zádových svalů. Poté teprve posilování břišní stěny a pánevního dna. Léky na zlepšení prokrvení nervů jako např zmíněné Ginko lze stejně jao vitamíny jako podpůrnou medikaci pouřít a je potřebné je brát pravidelně několik měsíců. Ale pokud nejsou další efekty tak trvale již ne. Léky, které by dokázaly plnou regeneraci poškozených částí nervové tkáně, nejsou. Periférní nervové vlákna ale částečně i po delší době mohou regenerovat.Pokud by se objevovaly neuropatické bolesti je vhodné ale nasadit speciální léky na tyto potíže- často jsou ze skupiny antiepileptik- např Neurontin, Lyrica. K ev další úpravě funkce močového měchýře lze někdy přidat i léky, které Vám předepíše urolog. Léčba je komplexní. Asi vyžaduje kooperaci neurologa, RHB a urologa. Po po poranění páteře jsou specializovaná centra tzv spinální jednotky, kde by měla být nápomoc v doléčovací fázi. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hormony působí na každou ženu jinak
Články: Hormony působí na každou ženu jinak
Stimulace vaječníků pomáhá...
Očkování proti chřipce chrání i před infarktem
Články: Očkování proti chřipce chrání i před infarktem
Podle výsledků velké...
Alergologické vyšetření
Články: Alergologické vyšetření
Alergologické vyšetření je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x