Portální hypertenze

jsem abstinentka po resekci pankreatu pro inzulinom před 20lety.nyní mi před 2lety byla zjištěna portální hypertenze.Alkohol pouze 2deci ročně,nechutná mi,kromě strumektomie a masivní plicní embolie se neléčím.Jsem na warfarinu a bojím se jícnových varixů.Jak velké riziko právě téhle komplikace mi hrozí?Údajně je portální hypertenze nejspíše následek operace před 20lety.Jiná příčina se nenašla.Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krvácení z varixů je obávanou komplikací těžké portální hypertenze (kolem 12 mmHg). Riziko krvácení je pochopitelně při antikoagulační léčbě warfarinem vyšší (je k přehodnocení nutná doba užívání warfarinu). Bylo by vhodné provést gastroskopii, kt. vyloučí/potvrdí, event. určí rozsah a závažnost žaludečních a jícnových varixů. Portální hypertenzi lze ovlivnit pomocí léků, kdy je cílem snížit množství krve protékající trávicím traktem, dále "spojkovými" výkony s implantací stentů, atd. Léčbu by měl určit specialista - gastroenterolog, měla byste být pravidelně sledována. Zdravím vás.

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: