Porucha polykání, dýchání a štítná žláza

Chci se zeptat jestli autoimunni zánět štítné žlázy může dělat špatně polykat a dýchat a natykat po potravinach krk a občas nevolnosti. A kdybych zhubla jestli by se mi to zlepšilo. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Štítná žláza může působit obtíže s polykáním či dýcháním, pokud tlačí na jícen či průdušnici, tj. pokud je tímto směrem zvětšená. samotný autoimunitní zánět takové obtíže vůbec působit nemusí. Snížení hmotnosti může vést ke snížení obtíží s polykáním a dýcháním, jestliže Vám vaše tělesná konstituce způsobuje námahovou nebo i klidovou dušnost či gastroezofageální reflux (ohledně tloušťky se tedy týká především jedinců trpících obezitou či výraznou nadváhou, případně spojenou s nedomykavostí jícnového svěrače či s horší funkčností plic z různých příčin - astma, rozedma plic, nízká trénovanost, stavy po zánětech plic atd. atd.).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: