Poruchy pohyblivosti bederní páteře, žena, 31 let

Dobrý den. Mám dotaz. Je mi 31 let, výška 170, váha 57, sportovní typ, ráda lyžuji, jezdím na kolečk. bruslích a tancuji. Asi před 4 lety jsem měla problémy pohybovat s L částí a ležela na neurologii, obzvlášť nehyblivá byla ruka a od pasu dolů, obzvlášť problém s chůzí L nohy. Lumbál. a magn.rezonancí byla vyloučena roztrouš.skleroza, ale zůstatla jsem na neurolu 0,5, neboť mi bylo sděleno, že se jedná o psychické vyčerpání, stresy atd. Neurol užívám omezeně dodnes. Nyní nám opět bolesti a horší pohyblivost levé nohy, někdy zakopávám, nebo mi vadí delší řízení auta. Bolesti při sedu i chůzy. Bolest mi vystřeluje z beder,do břicha, přes třísla do nohy zepředu i zezadu až ke kolenu. Byla jsem poslána na rentgen,kde bylo zjištěno: bederní páteř: sinistrokonvexní skolioza L páteře, spina bifida, napřímená bederní lordosa,počínající spondylotické změny L páteře a Schmorlův uzel na spodní krycí desce L1 a L3- Prosím je to něco závažného? Dá se to léčit? Vystrašila jsem se při překladu slova spina bifida! Teprve k neurologii s nálezem půjdu. Děkuji mooc za ochotu odpovědět. Děkuji a zůstávám s pozdravem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neděste se, rozhodně to je běžný popis rtg nálezu bederní páteře. Spina bifida je neškodné označení určitého tvaru obratle, neprojevuje se navenek a nemá žádné klinické důsledky,má jej velká část populace. Jde opravdu jen o rentgenologický popis bez příznaků nebo jakéhokoli nebezpečí. Ještě jsou tam náznaky prvních degenerativních změn plotének v celé L páteři a slabá bezpříznaková Scheuermanova nemoc-ten Schmorlův uzel. Také toto je POUZE popis rentgenolog.nálezu, nemusí se projevovat příznaky v klinice - to vám ovšem blíže objasní váš neurolog. Pokud máte tyto problémy, které popisujete v dotaze, trvejte na opětovném hloubkovém vyšetření vašeho stavu včetně NMR pro podezření na roztroušenou sklerosu - RS, není to totiž tak, že pokud byla jednou vyloučena, nemůže se po čase tato diagnosa potvrdit. Píši to proto, ne abych vás vystrašila, ale u RS je nesmírně důležité dostat velmi brzy léčbu a účinnou léčbu, protože ta rychle zastaví možné negativní důsledky nemoci a můžete být v pořádku. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: