Porušení nervu u zubaře

  • Dotaz od: Štěpánka
  • Publikováno: 25.4.2014
  • uLékaře.cz

V půlce února mi zubní lékařska prováděla zákrok před kterým mi dala injekci - 6 vlevo dole. Při aplikaci injekce jsem cítila výraznou bolest resp. pálení v přilehlé části jazyka. Od té doby mě jazyk brní, pálí, mám pocit neustálého sucha v ústech a hlavně jsem ztratila cca 70% chuti. Lékařka mi doporučila brát vitamín B. Dobírám již druhé balení a stále se nic nelepší. Ani lékařka mi nedokázala přímo říct, zda se to zlepší. Můžete mi prosím poradit. Děkuji Pánková

Odpověď odborníka:

Paní Pánková,
podle vašeho popisu se pravděpodobně jedná o poškození jazykového nervu, který v dané oblasti podél dolní čelisti probíhá a vede nervová vlákna chuti pro přední 2/3jazyka a také pro jeho citlivost. Vzhledem k lokalizaci problému v dutině ústní nebude možné míru poškození ověřit přístrojovými metodami jako to lze na silnějších nervech na končetinách pomocí EMG. Bohužel nezbývá než vyčkat nakolik se funkce nervu obnoví. 2měsíce od zákroku je krátká doba, regenerace nervu je dlouhodobá záležitost, může to trvat i rok. Pokud nevíme jak moc byl nerv poškozen, nelze se vyjádřit přesněji k prognoze. Vitamín B12 je dobrý podpůrný prostředek pro regeneraci nervu. Pokud je pro Vás brnění a pálení nepříjemné a chtěla by jste jej utlumit, doporučovala bych neurologické vyšetření. Neurolog může předepsat léky typu neurontin apod. k utlumení nepříjemných vjemů. Výbornou stimulací nervu je i samotné jídlo- různé chutě. Možná by stálo za to zeptat se akupunkturistů, jestli by akupunktura v tomto případě také nemohla k rychlejší regeneraci. Máte-li to kousek do Prahy na I.P.Pavlova v poliklinice CityMed je neuroložka provádějící akupunkturu (MUDr. Novotná nebo Nováková, již přesně nevím) nebo primář rehabilitačního ústavu ve Chvalech MUDr. Fiala.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Poškozený nerv | Od: Míša | 8.9.2014 06:16
Dobrý den, přesně to co popisujete se mi stalo před
necelými dvěma týdny,akorát u mě se jednalo o
sedmičku. Zubařka mi doporučila vitamíny Milgamma
N, které stojí jedno balení na týden 160,- kč a
zlepšení nepociťuji. Jsem z toho zděšená, že s touto
nepříjemností budu muset žít možná i rok dle
odpovědi paní doktorky. Přeji všem a i sobě hodně
trpělivosti.
reagovat
re:Poškozený nerv | Od: VAJDIKOVA | 20.2.2016 23:34
PRI ZAKROKU EXTRAKCI ME LEKAR NAPICHL CEVKU JAK SAM REKL OD TE DOBY MAM OTOK BRNENI PRADY A BRADU LEHCE POSUNUTOU DO LEVA LEK NA OTOKY NEZABRAL ZVAZUJI ZALOBU NA ZUBARE CHTELA BYCH VEDET ZDA MAM NAROK NA ODSKODNENI
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: