Potíže s viděním

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující "problém" s viděním. Někdy se mi stává, že když jsem delší dobu ve tmě nebo v přítmí (např. delší jízda autem v noci) a přijdu do prostoru, kde je světlo, chvíli očím trvá, než si na světlo zvyknout a periferním viděním vidím za pohybujícími se předměty jejich obrysy - např. když si před očima mávnu rukou, nejlépe je to znatelné na kontrastním pozadí, a nedívám se přímo na ruku ale jakoby za ni, vidím ve vzdálenosti cca půl centimetru nad rukou její obrys, vybledlý, který pohybující se ruku následuje a když se ruka zastavím ten stín ihned zmizí. Děje se to nejčastěji v situaci, kdy jsem unavená, při přechodu šero-světlo, ale občas i přes den na nějakém kontrastním povrchu. Nejhorší je to po delší jízdě autem v noci, když přijdu domů a rozsvítím na chodbě a procházím kolem rohu zdi tak ten se v pohybu jakoby rozdvojí, stín ho následuje, a očím trvá tak deset minut, než se vše vrátí do normálu. Mám astigmatismus cca dvě dioptrie na každém oku a také k tomu ještě krátkozrakost na jednom oku. Tyto potíže trvají již cca pět let, nehorší se, základní neurolog. vyšetření v pořádku, perimetr v pořádku, oční tlak v normě, moje lékařka se k tomu kromě doporučení nošení brýlí nevyjádřila. Děkuji za názor a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,dle popisu to vypadá,že vnímáte tzv. Fyziologické dvojité vidění,které se dá takto vyvolat při přímém pohledu na věc,resp. Za ni. Pokud je oční či neurologické vyšetření v pořádku, vše je v pořádku. Zkuste se na věc nefixovat a bude-li stav stabilní, pak buďte v klidu. S pozdravem

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Hormonální antikoncepce: vedlejší účinky, o kterých se nemluví…
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zamyšlení nad smyslem erekce
Články: Zamyšlení nad smyslem erekce
V některých případech je...
Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Články: Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Chirurgická léčba pupeční...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: