Prediabetes

Dobrý den, souhlasím že v mém předchozím dotazu kdy je glykémie 5,6 pouze hraniční nejlepším způsobem změnit životosprávu. Krom toho jsou zde další faktory pro než by se měla zpřísnit preventivní péče. Je mi sice 35 roků, nicméně jsem v současnosti vyšetřován Hematologickou klinikou pro mnohočetný myelom, dnes jsem se dozvěděl od svého neurologa dozvěděl že v evokovanych potencislech byl nález svědčící pro MM. Byla mi zjištěná zvýšená kyselina močová 489 a nedostatek Ferritinu 17,7 / Fe 15,5. Rád bych dodal železo přírodní cestou a říká se, že nejlepší jsou droby. Jakým přirozeným způsobem snížit kyselinu močovou a přitom zajistit dostatek Ferritinu. Ošetřující lékař diagnostikoval Latentní sideropenii a skoro měsíc jsem na Aktiferin 0-0-1. Chtěl bych omezit léky a chemií, stačí mi kterou již jíme v běžném jídle.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud byl u Vás diagnostikován MM, je situace poněkud komplikovaná. Píšete, že jste pro MM vyšetřován, nicméně nepíšete, zda je pouze podezření a proč toto podezření vzniklo, či zda byla diagnosa definitivně stanovena (neurologické vyšetření sice může vyslovit podezření na MM, ale není diagnostické, tím je jedině sternální punkce či trepanobiopsie) a pokud ano, zda se léčíte. Pokud máte MM, může jak zvýšená hodnota k. močové, tak nedostatek železa s touto chorobou souviset (a pokud jste s MM léčen, může být i zvýšená glykémie důsledkem léčby). Dieta ke snížení k. močové je založena především na omezení spotřeby masa, zejména červeného a vnitřností, ale také ryb a případně i dalších potravin (celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, reveň, červená řepa, fíky). Platí zákaz alkoholu. Vy ale nemáte hodnotu k. močové zvýšenou nijak dramaticky (a jak jsem již psala, může to být spíše doprovodný příznak MM, než problém sám o sobě), tedy nejspíše není na místě ani drastická dieta sloužící k omezení tvorby k. močové. Hodnotu ferritinu máte nízkou, potraviny s obsahem železa jsou ale přesně ty, které je nutné omezit při snižování k. močové. Navíc, pokud máte MM, jsou patologické hodnoty opět nejspíše v souvislosti s touto chorobou a zvýšení příjem železa může být nevhodný! V této situaci by o jste o skladbě Vašeho jídelníčku měl určitě diskutovat s Vaším ošetřujícím lékařem. Na biochemické parametry z krve nelze pohlížet jako na "čísla, které je nutno spravit", ale jako na součást celkového stavu pacienta, a podle toho k nim přistupovat. V prvé řadě je tak nutné dovyšetřit popř. léčit hematologické onemocnění. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: