Přenos příušnic

Dobrý den, zajímalo by mě následující. Mám 8 měsíčního syna. Když jsem byla cca v 7. měsíci těhotenství moje maminka prodělala nejspíš příušnice. Do dnes jí nikdo neřekl zda měla příušnice nebo ne. Ona ani její maminka (moje babička) neví o tom že by byla někdy naočkovaná nebo by je někdy dřív prodělala a testy na příušnice loni byly pozitivní. Já jsem od mala očkovaná a s mámou jsem byla denně v kontaktu v průběhu těhotenství. Je možné že by moje nenarozené dítě bylo nějak v břiše nakažené nebo je třeba i nenarozené prodělalo? Mám nebo mohu si nechat udělat testy pro svého syna? Pokud je tu nějaká možnost a syn by je opravdu už prodělal jak by to bylo s očkováním proti příušnicím jehož součástí je i očkování na zarděnky a spalničky?? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Martino! Pokud jste byla očkovaná proti příušnicím a byla nyní v kontaktu s nemocným, většinou funguje toto podobně jako booster = posilovací dávka očkování. Tedy pokud člověk nemá nedostatek protilátek a nakazí se....ale to nebude Váš případ. Protilátky přechází přes placentu na plod a ten je tak pasivně chráněn. On tedy pravděpodobně bude mít dosud v krvi protilátky od Vás, které ale postupně vyprchávají. Pokud nemá žádné příznaky, myslím, že jeho vyšetřování (krevní testy) nemá smysl. Až bude ve věku pro očkování proti příušnicím (cca 15-18 měs.), tak by se měl normálně očkovat a tím se doplní již klesající protilátky a měl by být ochráněn dále. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: