"přeskakování" ramínka kojence

Dobrý den pane doktore, prosím o radu ohledně naší 11 ti měsíční dcery. Všimla jsem si, že když dceru např. sprchujeme (manžel ji drží na svých rukách a přidržuje ji za ručičku) nebo když ji chováme, aby usnula, tak jí občas trochu jakoby "přeskočí" ramínko (vnímáme jakési mírné lupnutí nebo přeskočení). Dcera si toho nevšímá, pořád se usmívá, ručičkami hýbe normálně, běžně se o ně opírá a běžně je dle mého názoru zatěžuje. Nevím tedy, zda tuto věc mám nějak řašit nebo zda je toto u takto malého dítěte normální z důvodu nezralosti organismu a nemám se tedy tímto více zabývat. Předem moc děkuji za ochotu a mějte se hezky.

Odpověď odborníka:

Zabývat je třeba se každou drobností u malého rostoucího organismu. Je podezření, že se může jednat o volnější ramenní kloub se sklonem k posunu hlavice z kloubní jamky a její spontánní návrat při pohybu. Vyhledejte ortopeda nebo přímo dětského ortopeda k vyšetření dítěte jednak klinicky a zřejmě i diagnostickým ultrazvukem. Je pravděpodobné, že se stav bude spontánně upravovat, ale vyšetření je jistě na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: