Problém s početím druhého dítěte

Dobrý den, prosím o radu ohledně početí druhého dítěte. Máme už syna, kterého jsme zplodili druhý měsíc po vysazení antikoncepce, kterou jsem užívala 16 let. Syna jsem plně kojila půl roku a do 14. měsíce postupně odbourávala další kojení, až jsem ho na doporučení gynekologa koncem 16. měsíce naráz odstavila. Ihned jsme začali pracovat na miminku, ale často jsem špinila, proto nebylo moc příležitostí. Doktor mi předepsal tablety Ascorutin, které mám brát dvakrát denně při špinění. Zabrali, ale jen na jeden dva dny, při pohlavním styku se zpravidla špinění vrátí. Již dvakrát jsem od té doby menstruovala, miminko se nezadařilo. Doktor mi naznačil, že mohu vylučovat hormon prolaktin, který se vylučuje při kojení a početí brání. Jak dlouho se ještě v těle může vyskytovat? Můžete mi prosím vysvětlit, co se v mém těle hormonálně děje a jaký to má vliv na početí? Poslední tři měsíce před odstavením jsem kojila jen v noci. Také nemám dobrý pocit z těch tablet, v letáku se píše, že je nemají užívat těhotné. Může se stát, že budu špinit i když už budu těhotná? Než to zjistím, nemohou plodu nějak ublížit? Je mi 32 let, manželovi 34. Předem vám děkuji za odpověď. K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dejte tomu čas. Nevím, jak dlouho se snažíte o druhé miminko. Pokud cca 9měsíců po snažení nebudete těhotná, bylo by dobré vyšetření. Nejlepší léčba je na to nemyslet, ikdyz to je těžké.. Vyxsvětlit celou problematiku úplně nelze, jsou tím popsány knihy. Prolaktin blokuje ovulaci, tj nedozrává vajíčko. Jeho hladiny mizí postupně po vysazení kojení a po zástavě laktace.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: