Psychosomaticke bolesti

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se s Vámi poradit, zda moje dlouhodobé chronické bolesti mohou být psychosomatickeho původu. Mohu říci, že od 1.12.2011 jsem neměla jediný bezbolestný den.Dnes snad se dá říci že jsem snad zvladla 1.den bez bez analgetik nebo opiatu, bohužel psychika dnes mnohem horší, uzkost panika, měli jsme dnes poradu. Nevim, jestli mi.zabiraji snad leky pregabalin. Me bolesti začaly špatně provedenou operací triselne kyly otevřenou cestou, bohužel panem doktorem, před kterým jsem byla varovana, bohužel jsem nechtěla mit predsudky a operaci podstoupila. Uz pri probouzení z narkozy jsem měla velké bolesti v rane, ze jsemsi myslela ze me snad sesily draty. Druhy den jsem to rekla lekari, ale byla jsem setrena. Od té doby jsem staly pacie t nepacient ruznych lékařů, já ktera jsem spis návštěvy zanedbavala. Jediné cim jsem trpela byly úzkosti. Pisi tuto udalost tak obsáhlé, protože mi připadá startovací. Bolesti pretrbavaly cely rok, s tím, že. mi byla prislibena reoperace, která se nakonec smerla se stolu, čímž jsem ztratila nadeji a neustale jsem slysela vydržte. Mezitimmi zacaly problémy se strevy, nic se nenaslo, takze dráždivý tracnik., takže mi bolela jizva i bricho, konecnik, a celé panevni dno. Po dalsim roce, kdy uz jsem měla za sebou laparo břicha a odstraněním srustu, ale nic moc, tak jsem se konečně dockala reoperace, kde by uvolnily prichycene nervy do jizvy a nejaky defekt.Po operaci jse vubec nemela takové bolesti jako u prvni. Bohužel vnitrni bolesti v brise mi zustyly, ale alespoň jsem mohla ležet na boku. Ct, kolonoskopie, gastroskopie, i laparo negativni. Bolesti konečníku stale, jako sevření. Od roku 2015 se mi pridaly bolesti beder, a krize.Opakujici se kazdodeni zachvatovite bolesti konecniku a patere., stresem se zhorsuji, obzvláště konecnik.streva. Mam třeba tak těžké telo pri vaze 64/171 že nemůžu ani zvednout telo , jedine co mi me neboli je hlava. Z léků pravidelně beru pregabalin, na noc tritico 100mg,a neurol v případě potřeby, který beru i na noc, abych rychle usnula, protože jinak se mi rozjede úzkost a je po spani. Je pravdou, že v praci spokojená nejsem, učím 30 let. Na neurologii mi řekli, že mé bolesti jsou priznakem deprese Zvažuji na léto absolvovat 8 tydenni stacionář na psychosomaticke klinice v Praze. Chtěla bych vědět váš názor, zda by tudy mohla vést cesta., abych se konečně rozhoupala a přestala se tak hrozně bát. 30 let jsem se starala hlavně o své děti a teď jsou pryč a o sebe to neumím. Predem děkuji za Váš názor Jolana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jolano. Musím říct, že to u Vás vypadá na opravdu těžké období. Moc mě mrzí, že máte zdravotní problémy, které vedly k vícenásobným reoperacím, záchvatovitým bolestem, k nespavosti, ke strachu a možná i k mírné závislosti na lécích proti bolesti a úzkosti. Současně to ale vypadá, že postupujete systematicky a že se umíte informovat o tom, co Vás tíží. Myslím, že to děláte dobře, a Váš nápad dát si během léta takovou "intenzivní sebepečující dovolenou" mi přijde naprosto legitimní. Vypadá to také, že si uvědomujete, že některé Vaše fyzické obtíže můžou být zapříčiněny psychicky - v tom případě Vám můžu psychosomatickou kliniku jenom doporučit. Držím Vám palce v rozhodnutí postarat se pořádně o sebe. Vlastně, můžete s tím začít už teď doma - kdybyste měla někoho, kdo se o Vás postará, co byste od něj chtěla? Můžete to zkusit udělat pro sebe Vy sama? Přeji Vám hodně zdaru.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: