Pupeční kýla

Dobrý den, pane doktore. Prosím Vás o radu. Po druhém porodu císařským řezem (synovi je 4,5 roku, dceři 1,5) mi byla zjištěna pupeční kýla a diastáze břišních svalů. Přesná diagnóza zní takto: vyklenování v pupku a lehce nad pupkem, obj asi 15 mm volná pupeční kýla, branka volná pro špičku prstu, ale poměrně výrazně. Po vyšetření mi lékař navrhl operaci kýly včetně opravy břišních svalů. Když se ale dozvěděl, že plánujeme ještě třetí dítě, doporučil mi operaci odložit až po třetím porodu. Řekl mi, že při mé výšce 151 cm se dá předpokládat, že při dalším těhotenství vše, co by opravili, zase popraská. A teď k mému dotazu. Nemám problém s odložením operace na dobu až po třetím porodu, ale mám strach, že by se kýla mohla v těhotenství uskřinout. Bylo mi sice sděleno, že by se to asi nemělo stát, obzvlášť, když budu zase rodit plánovaným císařským řezem, jenže formulace "asi nemělo nic stát" mě moc neuklidnila. Přeci jen mám už dvě děti a nerada bych riskovala víc, než je třeba. Poradíte mi, prosím, zda bych si měla nechat odoperovat kýlu ještě před třetím těhotenstvím? Pokud ano, může se kýla v těhotenství obnovit? A nebude pak její opakovaná operace o to náročnější? Mockrát děkuji za Váš čas. S úctou, Hanka

Odpověď odborníka:

Pokud není kýla velká a je již jasné těhotenství měla by se operace s řešením kýly odložit až po porodu. Samozřejmě se kýla musí sledovat a sebemenší změna charakteru kýly ihned řešit s chirurgem. Pupeční kýly se naštěstí neuskřinují často. Ale uskřinutí se i zde musí řešit vždy a ihned.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: