Recidivující trombóza a bolest lýtka

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně podrobnějšího vyšetření lýtka kvůli recidivující trombóze. Je mi 44 let, v posledním roce mám třetí trombózu, vždy Xarelto, lýtko stále bolí. Je prosím nějaké podrobné vyšetření kromě ultrazvuku? Po lécích trombóza zmizí, ale do 14 dnů je znovu. Lýtko bolí stále stejně, v místě trombózy. Hodně piju, přes rok nosím kompresní punčochy, chodím. Nikdy jsem problémy neměla a nyní se nemůžu trombózy zbavit a dělám pro to přitom všechno. Děkuji Kamila

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stěna žíly po tromboze již nikdy není kvalitně hladká - laicky: představte si to jako polystyren, do těch poru se snadno vychytá krev a snadněji se srazí než u člověka, který nikdy trombozu neměl. Pokud jste měla 3 hluboké trombozy, pak byste měla brát léky na ředění krve dlouhodobě - nejlépe warfarin. T.č. pojišťovna nehradí léčbu xareltem déle než 1 rok :-/ A ultrazvuk je nejlepší metoda na potvrzení/vyloučení trombozy. Dá se doplnit ještě vyšetření srážlivosti krve, ale je to spíše doplňující vyšetření. Vzhledem k tomu, že jste měla trombozu 3x, požádejte svého lékaře o odeslání na hematologii k podrobnému vyšetření srážlivosti krve, zda nemáte rodinný výskyt zvýšeného sklonu k tromboze. Přeji hodně zdraví

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Prsy
Články: Prsy
Prsy jsou párový orgán, v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: