Rehabilitace po úraze

Vážený pane doktore, jsem 8 den po úraze na lyžích s diagnostikovaným odtrženým horním úponem LCA. Ošetřující lékař doporučil začít již nyní došlapovat na celou nohu a sundavat ortézu. Také mi řekl, že ke srůstu vazu určitě nedojde a proto budu muset podstoupit jeho plastiku. Volil byste stejný postup? Jsem zastáncem neinvazivních metod. Děkuji Těšická

Odpověď odborníka:

Pokud tomu rozumím jedná se o úplné odtržení úponu předního zkříženého vazu kolena. Pokud je stav jasně diagnostikován na př. CT nebo magnetickou rezonancí dostupování a pomalé rozvičování je možné. Pokud by vaz dělal blokádu tím spíše. Jinak bude záležet na dalším vyšetření kolena klinicky. Jistě dojde ke zhoršení stability kolena, ale pokud není nestabilita frapantní, nápadná a zhoršující funkci kolena není operace jednoznačně indikována. Dnes je určitý ústup od striktích provádění plastik předního zkříženého vazu vždy. Důležité bude posouzen funkce kolenaí vašim ortopedem nebo úrazovým chirurgem. Rehabilitace je ale na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x