Revize dělohy- zamlklý potrat

Dpbrý den paní doktork, měla bych na vás dotaz. Ve 12+1 mi byl zjištěný zamlklý potrat. Ultrazvukem bylo zjiěteno, že plod se přestal vyvíjet v 10+0, podstoupila jsem tedy revizi dělohy. Po zákroku mi bylo řečeno, že plod tam byl již delší dobu a že děloha již byla změklá, byl mi tedy podáván vulmizol iv (3X kapačkou). Poté jsem byla propuštěna s tím, že je vše v pořádku. Chtěla jsem se zeptat, co přesně znamená změklá děloha, dostal se už do dělohy zánět, může to mít nějaké vážně následky při dalším otěhotnění. Dále bych se Vás ještě chtěla zeptat. Při ultrazvuku mi byl zjištěn general. hydrops plodu. Hydrops plodu je důsledek toho, že plod již 14 dní nežil nebo to může mít jinou příčinu? Např. může být hydrops příčinou špatných krevních skupin? Já mám B Rh pozit. a přítel má 0 Rh pozit. Případně jaký jiný důvod by toto mohl zapříčinit? Moc Vám děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antibiotika jste dostala spíše preventivně. Tři dávky nestačí na léčbu zánětu, tedy o zánět se pravděpodobně nejednalo. Děloha v těhotenství bývá obvykle mekčí konzistence než mimo graviditu. Ve Vašem případě je zcela jistě hydrops plodu následkem jeho odumření. Hydrops plodu na základě nesouladu antigenů v krvi plodu a matky vzniknout může, ale jedná se dnes již o zcela vzácný stav.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: