Revmatologie - je potřeba jíst lék meloxicam?

Dobrý den, před necelým rokem mě začaly bolet nohy, ale tak, že jsem na ně nemohla ani stoupnout. Byla jsem vyšetřena, vysoké CRP, sedlivost, pozitivní Hla B27, prokázána lupénka. Užívala jsem půl roku 2x2 taplety salazopyrinu, naštěstí pomohl. Od října loňského roku nic neberu, problémy žádné nemám. Včera jsem byla na kontrole u mé revmatoložky, řekla jsem jí, že jsem bez obtíží, i přesto mi napsala zprávu stejnou, jako když jsem tam byla poprvé, výrazná prosáknutí, otoky atd., což jsem nepochopila a řekla mi, že při mé diagnóze by mi doporučovala udržovací dávku léku Meloxicam Mylan 15mg - půl tablety denně. Když jsem si přečetla nežádoucí účinky, nepřipadá mi to zase až tak mírný lék a chci se zeptat, zda si myslíte, že bych ho měla užívat, ikdyž nemám žádné problémy. Další kontrola až za půl roku s odběrem krve na CRP, RF. Vřele děkuji za Vaši odpověď. Jsem zoufalá, protože nevím, zda lék začít užívat, nebo je to zbytečné...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nesteroidní atirevmatika včetně meloxicamu jsou léky, který tlumí zánět. Konkrétně meloxicam může být podávám i dlouhodbě u autoimunitních artritid typu revmatoidní artritidy, ankylující spondylitidy atd. Paní doktorka zřejmě u Vás chce dlouhodobě tlumit zánět a tím předejít recidivě obtíží. Užívání poloviny tablety je malá dávky, kde by se vedlejší účinky, projevit neměly. Pokud máte o léčbě pochybnosti, ještě znovu proberte své obavy s Vaším ošetřujícím lékařem,který zná Váš klinický stav .

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: