Roztrousena skleroza nebo "jen" nervy

Dobry den, mam sileny strach z roztrousene sklerozy, od listopadu, kdy se mi stala nahla prihoda s pocitem slabych nohou, necitlivosti na obliceji, pocitem na omdleni, pokracovalo to busenim srdce atd... Byly mi provedeny krevni testy a vse bylo v poradku a jelikoz mi byla diagnostikovana latentni tetanie a lecim se na ni na neurologii, tak to bylo svedeno na tetanicky zachvat. Od te doby se ale me potize zhorsuji ci pretrvavaji, pocituji temer neustale pocity toceni hlavy, zavrate, nestabilitu pri chuzi... Byla jsem jiz vysetrena na 2 neurologickych klinikach a pokazde mi bylo receno, ze je klinicky nalez negativni neloziskovy (neurotopicky neloziskovy nalez), takze vysetreni na magneticke resonanci bylo oddaleno na neurcito, ze to nepovazuji za nezbytne. Byla mi nasazena nyni nove antidepresiva Elicea a pani doktorka rikala, ze si mysli, ze na magneticke rezonanci by nic nebylo a ze me potize jsou jen subjektivni, ze objektivne nic nepozoruje. Ja se ale opravdu necitim dobre, cim vic se tim zabyvam a premyslim nad tim, tim je mi hure. Tak nevim, zda jsou me problemy vazne jen psychicke ci je v tom neco vazneho. Mam opravdu obavy, ale vysetrena jsem jiz byla nekolikrat u vice neurologu a vysledek byl pokazde stejny, tak si rikam, ze by mi snad nekdo na neco uz prisel, ale presto se hrozne bojim a mam pocit, ze dokud neuvidim cerne na bilem, ze mi nic neni, tak budu porad na dne :( Jsem z toho vazne nestastna, je to zacarovany kruh. Jsem dost uzkostny clovek, casto ve stresu a trpivala jsem na panicke ataky drive, take mam ztuhle svaly krcni patere a dle RTG na skeletu Cp afyziologicka kyfosa u C5 a tela C5-Th1 v blokovem postaveni. Absolvovala jsem 2krat vysetreni EEG a bylo negativni (akorat nespecificka abnormita F-T vlevo). Co si o tom myslite? Mam "verit" svym lekarum a nestresovat se dale myslenkou roztrousene sklerozy? Uz si obcas pripadam jak hypochondr, porad bych behala po vysetrenich a lekarich, omezuje to uz i muj osobni zivot, mam strach byt sama a na druhou stranu nechci nikam chodit ze strachu, ze omdlim apod. Dekuji moc za reakci.

Odpověď odborníka:

Osobně se také přikláním k názoru, že se nejdedná o roztroušenou sklerózu, ale obtíže jsou nejspíše psychické charakteru. Kdyby měl neurolog sebemenší pochybnosti, zcela jistě by neváhal provést MR.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Zřejmě chybná diagnóza neurologů | Od: Michal | 6.4.2011 01:32
Zdravím Michaelo, tak jak
popisujete ve svém
příspěvku své příznaky,
zhruba před 3 lety se u mě
objevilo něco podobného,
slabost nohou, necitlivost
na obličeji,pocitem na
omdlení a dále jak to
popisujete. Neurologické
vyšetření negativní a tak
jsem požádal svého
praktika o celkové
preventivní vyšetření srdce
a cévního systému a sono
vyšetření krčních tepen
zjistilo významnou stenózu
60% jedné z krčních tepen (
ACI ), je to taková tepénka
na krku, začíná těsně pod
čelistí a končí přibližně na
spánku, její zúžení může
způsobit přesně ty potíže,
které popisujete a následně
i lehkou cévní mozkovou
příhodu. Proto vám
doporučuji nechat si vyšetřit
sonograficky a následně i CT
krční tepny a pokud budete
mít zúžení jen do 50-60 %,
dá se to řešit i
konzervativně léky. Dnes v
medicíně je problém, že
lékaři jsou příliš
specializovaní a pravou
příčinu nerozeznají, a k
jinému specialistovi vás
nepošlou, ale praktik by to
měl poznat. Držím palce. M.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: