Sex a psychika

Dobrý den, potřeboval bych poradit v oblasti sexuálního života se svou manželkou. Máme rok od svatby a snažíme se o dítě. Bohužel se sexuální styk stává traumatizující pro nás pro oba. Popíši Vám proč. Občas se stane, že se mi nedaří se sexuálně vzrušit nebo nemám k sexu vůbec chuť (z důvodu únavy, stresu atd.), pokud se však toto stane, manželka obratem začne nekontrolovaně zuřit, nešetří nadávkami, vyhrožuje rozvodem a vyčítá mi, že ji nemám rád a že kvůli mě nikdy nebudeme mít děti. Tato situace se už několikrát opakovala a já mám už v poslední době blok, že pokud sexuálně selžu, nastane výše popsaná situace. Začnu na to na počátku sexu myslet a vzrušení je pryč a výše popsaná situace se opakuje. Osobně bych to shrnul tak, že mám 2 problémy: sexuální a psychický. Oba spolu souvisí, jen nevím jak je řešit. Snažíme si o tom s manželkou v klidu povídat, vysvětlím jí problém, ale to nemá žádný efekt, situace je pořád stejná. Ještě dodatek k manželčiným návalům vzteku. K těm dochází i v jiných než sexuálních situacích. Domnívám se, že toto může souviset s jejím otcem, který si léčí bipolární poruchu. Pokud však poukáži na to, že manželka může mít tuto nemoc v genech a že by měla vyhledat odbornou pomoc, odvětí, že jen chci aby brala prášky a byla utlumená, a to že v žádném případě nechce. Děkuji Jiří

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve Vašem případě bude vhodné jako první navštívit psychologa, který se zabývá manželským a rodinným poradenstvím, nejlépe v poradně pro rodinu, která by měla být v každém okresním městě. Bude potřeba nejdříve dořešit Vaše komunikační a vztahové záležitosti. Pokud toto nebude dořešené, nedoporučoval bych zatím pokračovat ve snaze o početí dítěte. Tím by se situace nevyřešila, jenom zhoršila. Aby to bylo správně pochopeno- neznamená to, že někdo z vás dvou je lepší nebo horší a ani z nikoho nechceme dělat nemocného, jen je potřeba, aby vám někdo neutrální, nezaujatý pomohl najít způsob, jak se vyrovnat s rozdílnostmi v komunikaci, na kterou jste byli zvyklí z primární rodiny. Pokud budete mít toto zvládnuté, může se přesto stát, že budete selhávat nebo nebudete mít chuť na sex, pokud jej budete muset mít "na povel" v období plodných dnů u manželky. V tomto případě se dá přechodně pomoct prášky jako Viagra a podobně. Je ale docela možné, pokud se podaří vyřešit problémy v komunikaci mezi vámi, že se vše upraví samo a nebude potřeba již nic jiného. Při přetrvávání potíží bych případně doporučil pak i návštěvu sexuologa.

MUDr. Pavel Turčan
MUDr. Pavel Turčan

Specializace: Sexuologie
Pracoviště: Centrum MEDIOL, ordinace sexuologie, andrologie a partnerská poradna, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x