Škubání a křeče v končetinách

Dobrý den, prosím o radu, je mi 29 let, užívám momentálně již třetím měsícem léčivo Sertralin k potlačení úzkostí a svírání u srdce. Jsem pracovně v zahraničí se svým lékařem, který mi léky předepsal se mi nedaří spojit, abych se s ním poradila o mých problémech. Každou noc před usnutím mám škubání, křeče, nepříjemný pocit napjetí v pravém stehně a lítku a v pravé ruce, trvá to vždy přibližně půl hodiny před usnutím! Je to velice nepříjemné, dlouho se tak před usnutím převaluji, protahuji svaly v končetinách aby to přešlo a já mohla spát! Co se týče tohoto škubání a křečí, vzpomínám si, že jsem to občas mívala i předtím než jsem začala užívat sertralin ( na začátku 50mg/den, pak jsme dávku postupně zvyšovali až na 200mgúden, ale snížili jsme ji zpět na 100mg, jelikož jsem silně skřípala zuby až se to prý nedalo vydržet to v noci poslouchat). Teď s užíváním antidepresiv ( snížila jsem poslední dva týdny dávku na minimum 50 mg./den), to mívám před každým usnutím, s tím, že mi k tomu přibylo svědění celého těla a nadměrné pocení, někdy se probudím s mokrýmy vlasy a vlhkými peřinami, ale pocení trochu ustalo. Užívám magnésium cca od mých 18 let, ten mi trochu pomáhá, když si vezmu jeden hořčík/den nestačí to, někdy i raději tři/den. To že mě přitom doprovází bolest hlavy v průběhu dne považuji už za nepodstatné, vím, že každý lék s sebou nese nějaké vedlejší účinky. Jen v tomto případě přemýšlím o vysazení těchto léčiv, jen se bojím, že se mi vrátí úzkosti, ale věřím, že existují nějaké jiné přírodní "léky", které by mi pomohly udržet mě v psychické pohodě. Děkuji z radu s úctou a pozdravem Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše příznaky jsou dost tzv.nespecifické- mohou být způsobeny řadou stavů se značně různým stupněm závažnosti..Nežádoucí účinky u antidepresív tzv. skupiny SSRI- která působí prostřednictvím ovlivnění neuromediátorů serotoninu a jiných, zpravidla bývají hlavně na počátku léčby, někdy samozřejmě souvisejí i s výší dávky. V případě intolerance lze zvolit jiný preparát téže skupiny, nebo případně zcela jiné antidepresívum- rozhodně bych se v léčbě úzkostných stavů nesnažila ustoupit od skutečně účinných léků!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: