Skvrny po štípnutí komárem-borelioza?

Dvouletého syna poštípal před cca týdnem a půl komár, má asi 16 štípanců. Týden od poštípání se začaly klasické štípance měnit na skrvnu podobné Erythema migrans. Největší skrvna má teď v průměru cca 3,5cm. Naši dětskou Dr.jsem navštívila hned druhý den, co se začaly štípance měnit na skrvnu podobnou EM, byly v té době asi čtyři. Dr.to na boreliózu neviděla, syn dostal Fenistil kapky 3x denně 15kapek, Fenistil gel potírat 2-3x denně a mast Baktroban, taktéž potírat 2-3x denně s tím,že pokud by se skrvny rozšiřovaly, máme přijít. Bohužel tato léčba nezabrala, synovi se začaly přeměňovat i další štípance a stávající se rozšiřovaly, a proto 2 dny po první návštěvě Dr., jsem se opět k lékařce se synem vydala. Dostal ATB Duomox 375, dávkování po 8h na 14dní. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že má syn boreliózu a jestli by případnou boreliózu toto dávkování vyléčilo /všude čtu, že ATB se mají podávat min.3týdny/. Syn má tedy nyní, 12 dní od poštípání, 16 štípanců vzhledu viz foto, jiné příznaky nemá, je veselý, bez teploty. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Po poštípání komáry je velmi nepravděpodobná nákaza boreliózou a navíc v oblasti všech poštípání. Může se spíše jednat o alergickou reakci či zánět v místě poštípání. Bohužel jste nepřiložila žádné fotografie, proto se k případnému erythema migrans nemohu vyjádřit.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: