Soustavná úzkost

Dobrý den, trpím již cca 2 roky soustavnou úzkostí, která se projevuje nepříjemným tlakem na prsou, sevřeným žaludkem, nervozitou a neklidem. De facto se nedokážu uvolnit. I když mám "dobrou náladu" a třeba vtipkuji, cítím úzkost a napětí. I když mě nic netrápí, nemyslím na nic špatného, cítím úzkost a nevím kvůli čemu, co je zdrojem. Již půl roku beru Zoloft, který vůbec nepomáhá, předtím Cypralex, také nic. Ještě jsem nucen užívat Neurol cca 5 mg denně, který mě utlumí a mám docela klid. Také mám překotné myšlení, stále na něco myslím, v duchu mluvím s lidmi a imaginárně něco řeším. Špatně spím, beru Hypnogen. Dříve jsem měl také obsedantní představy, např. že řežu ostrou pilou do stehna nebo že mi někdo vymlátí zuby, ale to už takřka ustoupilo. Už ani nevím, jaké to je cítit se v pohodě, nepamatuji si to už. Stále musím poklepávat rukou nebo nohou, nic mě nebaví, nikam nechodím a mé sebevědomí se rovná nule. S přáteli se už nescházím. Můžete mi alespoň nastínit, co mohu mít za nemoc? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Myslím,že nejde tolik o to,aby Vaše porucha dostala "jméno","škatulku".Vaše prožívání světa je natolik změněno,že má smysl jakékoliv vylepšení. S lékařem,který Vás dosud léčil antidepresívy a anxiolytiky,by bylo vhodně promluvit-dokážete svůj stav výborně popsat,bylo by škoda toho "nevyužít".Pravděpodobně vyzkoušíte jiný lék,v ideálním případě v kombinací s psychoterapií.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: