Stav po odstranění štítné žlázy

Dobrý den. Od října loňského roka léčila jsem se na zvýšenou funkce štítné žlázy, byla to nemoc GB. V červnu toho roka s důvodů uzli a toho, že i přes tyrozol hodnoty hormonů měla jsem vysoké byla mne štítná žláza odstraněna úplně. V nemocnici byla jsem o pár dnů déle s důvodů niskeho vápníku. Jsem v péči endokrinologa, ale nejsem si jistá jestli vše je vporadku. Hlásila jsem že přibírám na váze, za měsíc 13 kg, dávka eutyroxu 100, při tom že málo jim anebo nemám vůbec chuť, dr zekla ať jim méně, zacela jsem jist 1 děné, vím že je to špatně ale to je právě ono méně, a váha šla dolů 2-3 kg za měsíc. Ted mám dávkování 125, tsh a t4 v normě, po 8 týdnech při používání vápníku a hořčíku hodnoty taky v normě, další kontrola za 3 měsíce. Ted dotaz, na doporučení za ty 3 měsíce mám vyšetření pouze Tsh a t4, ani vápník, hořčík, nic jiného. je to vporadku? četla jsem že moje váha může souviset s glikozaminoglikany, je možné to nějak vyšetřit? co s glukózou ? mám další problém s menstruaci, s 5 dnů se prodlužila do 10 a 3-4 první dny bojím se vycházet s bytu krvácím tak silné. K tomu i přes výsledky hormonů v normě necítím se dobře, cítím se slabá, unavená, hodně spím. Podle moji dr to není možné když výsledky mám dobře. Jde mne hlavně o radu o jaké vyšetření kromě TSH ať4 mužů pořádat moji endokrinolog nebo moji praktickou abych měla jistotu že je vše vporadku. Mužů ještě nějak vyšetřit funkce příštítných tělísek? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jsou hodnoty hormonů š. žlázy v pořádku, nemlělo by vaše přibývání na váze s onemocněním souviset. Je ale fakt, že pokud jste měla hyperfukci, pro kterou vám štítná žláza byla odstraněna, a se kterou souvisí spíše hubnutí, je možné, že se nyní tělo s normalizací výsledků tímto způsobem vyrovnává. Na tloustnutí nemají příštitná tělíska vliv. Je však třeba stále sledovat hodnoty minerálů.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: