Stav po úrazu

Dobrý den, již jsem vám jednou psala dotaz a mimo jiné děkuji moc za odpověď. Jednalo se úraz kolene a diagnozu stanovenou pouze lékařem bez jiného vyšetření, kdy diagnoza zněla natržený přední křízový vaz. Minulý týden v pondělí mi byla sundána pevná ortéza po 4 týdnech o úrazu a ortoped mi sdělil, že za dva týdny budu chodit. Nyní je to týden a chodím na rehabilitace a opravdu poctivě cvičím, ale zatím jsem na tom tak, že koleno vůbec neprotnu a co se týče ohybu, tak ve čtvrtek jsem byla poprvé na motodlaze a stupeň ohnutí byl 55 a po 4 dnech znovu na motodlaze a stupeň ohnutí 65. Nohu stále nepropnu. Má otázka zní, zda je to normální průběh po takové době v pevné ortéze nebo zda by tam mohl být jiný problém? Na rehabilitacích mi nebyli schopni nic říci. Ještě by mne zajímalo, zda i s takovým výsledkem rehabilitací mám teda zkoušet chodit bez berlí. Děkuji moc za odpoověď

Odpověď odborníka:

Pokud končetinu v koleni nepropnete jsou berle nutné, po domě postupně zkusíte i bez. Průběh poranění kolena je u každého pacienta jiný. Kromě zkříženého vazu se může jednat i o poranění kloubní výstelky a ta se na omezení hybnosti také může projevovat. Nenapsala jste jak byla stanovena diagnoza částečného porušení celistvosti předního zkříženého vazu , zda jen klinickým vyšetřením nebo zobrazovací metodou. Pokračovat v rehabilitaci je nutno při kontrole na ortopedii.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: