Stolice u miminka

Dobrý den, Toníkovi jsou 4 měsíce, celou dobu má řídkou stolici spíše zelenkavé barvy a problémy s prdíkama. Kolem třech měsíců se to malinko zlepšilo, vysazením mléčných výrobků také trochu, ale i tak jsem v plenkách našla "míchaná vajíčka" jen několikrát... První tři měsíce přibíral 300g týdně, ve čtvrtém měsíci přibral 300g za celý měsíc. Poslední dobou (cca 3týdny...) má velké bolení bříška během kojení, vždy cca po deseti minutách začne brečet a tlačit, někdy se povede ho vyprdět a pokračovat, většinou ale nikoliv. Včera večer začal mít ale úplně vodnatý průjem a ještě větší břichoboly. Po všemožných cvičeních nakonec pomáhám s vyprázdněním s hadičkou a teče z něj úplná voda nazelenalé barvy. Když ho bříško nebolí, je to veselé miminko, které krásně spinká a nevypadá jako by měl být nemocný. Ty bolesti a konzistence průjmu mě ale znepokojují. Předem děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Kojenci do půl roku přibývají 150-300 g za týden.Přírůstky nyní jsou nižší, je to asi způsobeno těmi vodnatými stolicemi. Nevím, jestli ještě kojíte. Může se samozřejmě jednat o alergii na bílkovinu kravského mléka, určitě bere vigantol 2 kapky denně a ten může dělat rovněž problém ve smyslu plynatosti a řidších stolic. V obou případech bývá vyšší plynatost, děti jsou neklidné, bolí je bříško, málo jedí.Zelená barva stolice bývá způsobena oxidačními procesy ve střevě působením větší plynatosti se mění žlutý bilirubin na zelený biliverdin. U svého lékaře si nechejte odebrat krev na stanovení protilátek antimilk IgM,IgG a IgA, může se jednat i o malabsorbční syndrom, je sice malý, ale pokud již byl zatížen lepkem, jak je dnes doporučováno. Pak bych vyšetřil i protilátky proti lepku. Pokud je kojen, může dostávat protilátky proti BKM i od Vás. Je-li problém ve vitaminu D (Vigantolu) , zkusil bych podávat vitamin D od fy Jamiesson. Zkuste mu přidat i probiotika, nejlépe Biogaiu Protectis. Ta účinkuje cca od 10 dne podávání a může se podávat dlouhodobě ke zklidnění zažívacího traktu v dávce 5 kapek denně. Kromě odběru krve požádejte o USG vyšetření zažívacího traktu, aby tam nebyl nějaký organický problém.

MUDr. Michal Pukovec
MUDr. Michal Pukovec

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Nový Jičín

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
Články: Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
K mnoha typickým radostem...
Kouříte mentolky? Možná vás čeká mrtvice
Články: Kouříte mentolky? Možná vás čeká mrtvice
Cigarety s příchutí mentolu...
Jak probíhá umělé oplodnění?
Články: Jak probíhá umělé oplodnění?
Neschopnost otěhotnět je v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Biologická léčba – další možnost, jak léčit revmatoidní artritidu
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Slezina
Články: Slezina
Slezina je orgánem s mnoha...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kožní útvary zvané moluska umí zlikvidovat homeopatika
Interrupce
Články: Interrupce
Mnoho žen se po prodělaném...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: