Strach z als

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, protože mám problémy již delší dobu a jsem zoufalá. Minulý rok na podzim jsem začala mít brnění v levé části těla, svalové záškuby, cítila jsem, že je tato polovina jiná než ta druhá. Byla vyloučena borelióza a neurolog mi bez dalšího vyšetření řekl, že mám neurogenní tetanii (pozitivní Chvostek). Po hořčíku se mé problémy sice trochu zlepšily, ale v létě se začaly zhoršovat, takže jsem šla rovnou do nemocnice, kde mě poslali na MR k vyloučení RS. MR byla v pořádku, zjištěna pouze blokace C páteře. Při klinickém vyšetření byla zjištěna hyperreflexie na HKK i DKK, PJI sporně bilaterálně, py jevy paretické neg. Tehdy jsem se zmínila, že mám strach z ALS, ale řekli mi, že to určitě nemám, že bych vypadala úplně jinak a že je to u mě vše psychické. Pět let se léčím u psychiatra na panickou poruchu a úzkosti, beru antidepresiva. Teď po třech měsících mám pocit slabosti v levé části těla, mravenčení už téměř nemám. Ani nevím, jestli je to přímo slabost, nedělá mi problém zvedat předměty či dělat běžné činnosti, jen prostě cítím, že v levé ruce a noze nemám takovou sílu, někdy se mi podlomí kolena a levá ruka je neobratná oproti pravé ruce. Když v ní něco držím, tak cítím takový třes nebo vnitřní chvění. Také mám ztuhlé konečky prstů na levé ruce a cukají mi svaly různě po těle. Asi před dvěma týdni mi několik dní v kuse cukal palec na ruce, ale to už přešlo. Když vypláznu jazyk, občas se mírně pohne, ale neurologové jazyk před třemi měsíci kontrolovali. Na svalovou slabost a cukání svalů jsem si na neurologii v nemocnici nestěžovala. Tehdy mi paní doktorka řekla, že žádné další vyšetření není potřeba. Asi před 2 lety jsem byla na EMG kvůli slabosti v levé ruce a to bylo v pořádku, ale dělali mi EMG jen na levé ruce a nebylo to vyšetření jehlou, pouze pomocí elektrod. Mám hrozný strach z ALS, sice vím, že ve 25 letech není tato nemoc pravděpodobná a když mě během posledního půl roku viděli asi čtyři neurologové, tak by na to snad přišli, ale děsí mě cukání svalů, slabost a navíc při klinickém vyšetření byla zjištěna hyperreflexie a sporně pyr. irit. jevy, vím, že se toto vyskytuje právě i u ALS. Nejradši bych si sama zaplatila EMG pro svůj klid, ale všude mi řekli, že to není možné, že je k tomu potřeba žádanka, na které musí být napsáno, co se má přesně vyloučit. Jsem zoufalá, nemohu normálně fungovat a nevím, co mám dělat. Myslíte si, že bych opravdu mohla mít ALS nebo je to opravdu jen psychické? Je to něco vážného, když mám hyperreflexii a pyr. irit. jevy sporně pozitivní? Také by mě zajímalo, jestli je EMG pomocí elektrod stejně spolehlivé jako jehlové EMG? Omlouvám se za tak dlouho zprávu, ale už si opravdu nevím rady a stručněji to popsat nešlo. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michaelo. Z uvedených potíží a popsaných nálezů bych osobně u pacienta neuvažoval o výskytu ALS. Také věk výskytu by byl raritní. Choroba na začátku opravdu ale nemusí být jasná, ale bohužel její postup např během roku je tak rychlý, že se začne vyvíjet typický obraz. A ten Vám neurologové správně řekli, že nevidí. Je zřejmé, že Vás možnost této choroby ale silně sužuje a že touto možností až nezdravě zabýváte, což možná nějak další psychoterapeutický přístup by vyžadovalo, protože takový stav v psychice Vám může ubližovat. Pochopitelně,udávané potíže vyžadují neurologické vyšetření, a i pokud bylo vše normální, tak dle vývoje časem např po roce přešetření. Popisy v neurologickém nálezu ukazují opravdu jen na lehkou odchylku, která nemusí nic znamenat Nicméně otázky ev zánětu nervové sousty je potřeba vyloučit nejen vyšetřením krve ale v případě potřeby vyšetřit i mozkomíšní mok provedením lumbální punkce. Při pocitech cukání ve svalech provést i EEG vyšetření. Pokud ,nějaký pohyb na prstu, končetině- je otázkou zda je to třeba třes nebo pohyb celého svalu tzv myoklonie. Nic z toho nepatří k ALS, tam jsou občasné jemné tzvfascikulace ve svalu, které nevedou k pohybu celého svalu nebo prstu. Je potřeba se zaměřit i na vyšetření ev změn koordinace svalu, změny svalového napětí. Pohopitelně, ale že nejčastější příčinou mravenčení, zvýšených reflexů bývá tetanie a potřeba zvýšit podávání hořčíku. Při určení diagnosy ev ALS je potřeba dát do souvisosti jisté známky v neurologickém obraze a EMG. Ostatní vyšetření jsou spíše k vyloučení dalších chorob. Při EMG ale máte pravdu je stěžejní jehlová EMG a to ve více svalových skupinách. Vedení nervy sledovatelné lepícími elektrodami je důležité zase k odlišení jiných poruch nervů a všechny testy z EMG je také nutné dát do vzájemných souvislostí. Njlépe je když by EMG prováděl neurolog, který Vás vyšetřuje i klinicky. Takže udávané potíže mi opravu jako projev ALS nepřidají. Při nelepšení potíží, ale další neurologické kontroly ale i vyšetření stavu minerálů v krvi, ledvinných jaterních funkcí, činnosti štítné žlázy a příštiných tělísek je vhodné. Neurologický blok vyšetření patrně nejlépe provést najednou za krátké hospitalizace na nějakém neurologickém pracovišti. zdravím Dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: