Střevní srůsty a úprava stravy

Dobrý den. Dvouletý syn byl na operaci s malfunkcí VP shuntu a jako pooperační komplikace došlo k Ileu (důvodem byly střevní srůsty + infekce). Při znovuzavedení VP shuntu byly při laparoskopii břicha nalezeny malinké srůsty, které se už dále neřeší. Chtěla jsem se optat, jaká je pravděpodobnost dalšího tvoření srůstů a zda tomu nelze předcházet třeba speciální dietou. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Moniko! Malé srůsty nemusí dělat žádné problémy. Pravděpodobnost jejich dalšího narůstání není myslím velká, pokud náhodou nedojde k infekci - ta může srůstání podporovat. Preventivně byste mohla nasadit enzymatickou kúru - např. Vobenzym či enzyme star - tzv. systémová enzymoterapie. Mají protizánětlivé působení a doporučují se i u pooperačních stavů. Ohledně dávkování se poraďte s jeho dětským lékařem. Je to bohužel jen v tabletách či kapslích a obvykle se to dávkuje dle hmotnosti a užívá přísně na lačno. Speciální dieta pro tento věk a uvedené potíže men nenapadá. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: