Suchost dutiny ústní

  • Dotaz od: MUDr. Hana Hubálková
  • Publikováno: 17.2.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, velmi děkuji za odpověd' pí. MUDr. Jarmily Leskovské. Ptala jsem se však na suchost dutiny ústní jako součást klimakterického syndromu - povšechná suchost sliznic. Nebo je suchost dutiny ústní symptomem pouze pro Sjogrenův sy, na všech možných webech se ale dočítám atrofii sliznic kvůli deficitu estrogenů, dutinu ústní navyjímaje. Vzhledem k tomu, že jsem stomatolog, tak jsem na Sjogrena pomýšlela, ale zatím je průkazný pouze subjektivní pocit suchosti v období klidu, tj. mezi hlavními jídly, což znamená, že velké slinné žlázy pracují správně, ale nepracují malé slinné žlázy, dysfagie nemám, ani další příznak z trias, artritidu, ale ještě chybí samozřejmě histopatologie malých slinných žláz, průkaz protilátek, jak se zmiňujete, atd. Patrně vše podstoupím, abych měla jistotu. Přesto by mě zajímalo, jakou roli hraje deficit estrogenů na slizniční úrovni, konkr. v dutině ústní. Může být tento příznak tak výrazný, jak popisuji v první dotazu? Děkuji. MUDr. Hana Hubálková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jistě není suchost sliznic příznakem JEN pro Sjogrena, ale pokud nejste vyšetřena, nemůžete mít jistotu (může být ještě subklinický nebo neúplně vyjádřený). Pokud se přikláníte ke klimakterickým přičinám (suchost sliznic - s akcentem na ústní sliznici - může být jistě velmi výrazná, stupeň ovšem těžko posoudit, je u každé ženy individuální) - jistě by vám mohl výrazněji pomoci hormonální profil, který by gynekologovi napověděl, jak na tom ve skutečnosti jste s hladinami hormonů i při braní substituce a mohl by doporučit event. změnu preparátu nebo jiné postupy. Proberte to, jistě ve spolupráci s ním najdete smyslupnou cestu, ale vyšetření protilátek na revmatologii pro jistotu bych také podstoupila. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: