Suchý dráždivý kašel

Dobrý den, mám takový problém. Dceři jsou čtyři roky a už asi dva měsíce má dráždivý suchý kašel. Dětská doktorka řekla že má zápal plic, ten jsme vyléčily antibiotiky. Potom šla na týden do školky, asi po měsíci a půl, a vrátil se jí suchý dráždivý kašel a rýma. Dostali jsme opět antibiotika Spiropent a už je to dva týdny a kašel sice přes den přestal, ale má ho v noci, tak jí dávám Dithiaden na zklidnění, ale občas v noci zakašle. Nevím si už rady. Můžete mi poradit, co s ní je, nebo kam jít a co jí dát aby už byla zdravá. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Moniko. Každá infekce horních nebo dolních cest dýchacích, zejména virová, způsobí menší či větší poškození povrchu sliznic dýchacích cest. Kašel po prodělané virové infekci může přetrvávat i několik týdnů a není to nic neobvyklého, je to přirozený proces hojení dýchacích cest. Navíc Vaše dcera nemá potíže 2 měsíce, první byl zápal plic, čili objektivní důvod k tomu mít kašel, pak byla týden zdravá a šla do školky. S největší pravděpodobností se nakazila nějakým virem, čili novou nemocí. Příznaky můžete zmírnit, ale žádný lék, jak nemoc, zejména virovou, okamžitě vyléčit, medicína nezná. Dětský organismus a imunitní systém si s ní musí poradit sám. Symptomatická léčba, čili úlevové léky proti kašli, dostatek tekutin a hlavně dostatečně dlouhá rekonvalescence jsou jedinou možnou pomocí. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: