Svědění a pálení konečníku a velkých stydkých pysků u dvouleté holčičky

Dobrý den, pane doktore, ráda bych znala Váš názor na zdravotní problém, se kterým se u dcerky potýkáme již od léta. Dcerka má okolo konečníku a mezi velkými stydkými pysky (v místě, kde se dotýkají) podrážděnou pokožku a neustále si stěžuje na svědění a občas říká že jí "bolí prdelka". Pediatr nás přesvědčuje (jednou na základě rozboru stěru) o tom, že se jedná o roupy a že se nezřídka vracejí. Naposledy jsme dostali 4 tabletky Vermoxu a brala je po třech týdnech. Příznaky se krátkodobě zlepšily, ale téměř bezprostředně po dobrání jsou zpět. Ale i mezi intervaly užívání si občas stěžovala na svědění. Večer jí pravidelně koupu, obvykle jí pokožka do rána vybledne, takže u lékaře ráno nic zvláštního neshledají. Odpoledne a k večeru je pokožka opět zarudlá. Pouze na uvedených místech. Nikam dál se podráždění nerozlézá. Kdykoliv má dcerka možnost, škrábe se (vpředu i vzadu). Je možné, aby byla na Vermox rezistentní? Nemůže se jednat o jiný problém, například gynekologický? Žádný výtok nemá a na bříško si nestěžuje. Ještě jedna informace - dcera chodí do školky a po vykonání malé potřeby se tam děti neutírají toaletním papírem. Pouze si natáhnou oblečení. Dcerka má velmi světlou pleť, nemůže být citlivá na podráždění moči? Jiná možnost mě samotnou nenapadla. Budu Vám vděčná za Váš názor. Jinak k dětskému lékaři opět půjdeme, jen bych ráda znala více názorů. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Martino! Uváděné potíže skutečně může způsobovat dráždění roupy. V kolektivech často dochází k recidivám nedodržováním kvalitní hygieny. Stejně tak i macerace pokožky močí. která může zůstávat na spodním prádle, pokud se genitál po vymočení neosuší. Pokud nemá výtok, je gynekologická příčina v jejím věku nepravděpodobná. Zkuste ji podrážděná místa po večerním omytí a ráno před odchodem do školky ošetřit krémem proti opruzeninám, který vytvoří ochranný film - např. Sudocrem. Pokud by to bylo jenom močí, tak by se to zklidnilo. Přeji brzké vyřešení tohoto problému. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: