Sýta bronchovaskulárna kresba - pretrvávajúci kašel

Dobry den, chcela by som sa spytat na vysledok RTG vysetrenia, co to znamena: obojstranne sýta bronchovaskulárna kresba parahilarne - periferne pod dolnym polom lveho hilu az splyvavo. Priniest RTG z 3/2013 k porovnaniu - cievna atypia v lavo? ....... Doporučene mi bolo zvysit davku budelinu z 2x1 na 3x2. Dnes som doniesla RTG k porovnaniu: V ľavo pretrváva vyraznejsia bronchocievna kresba-bez dynamiky. Dop. kontrolny RTG o 2m. Včerajsie vysetrenia krvi: CRP 2,6, KO v poriadku, Mam 32r, trapi ma v podstate od malicka suchy drazdivy kasel, zhorseny vzdy v sychravom pocasi a obdobie maj a september. Z alergickych testov mi dlhodobo vychadzali vsetky negativne, posledne dva roky pozit palina a pred rokom v septembri aj zmes obilnin, z potravinovych orechy, rajciny. Uzivam 2roky budelin. Od vianoc sme sa doma nevedeli zbavit nejakeho bacila - zrejme syn nieco priniesol zo skolky, vo februari som si vydupala testy imunity - vysla mi znizena špecificka protilatkova a prirozdena imunita. Chlamydie- hranicna hodnota, mykoplazmy len mierne zvysene – 112. Uzivam imunor. Prvy mesiac som sa citila s Imunorom fantasticky, plno energie, potom som bola so synom (3) v nemocnici, nieco sme asi priniesli a nevedeli sme sa toho zbavit. Po 3 tyzdnoch som bola u lekara, dostala som sumamed, hned na 2. den kasel ustal. Po tyzdni od vybratia – t.j. v pondelok ma zacalo strasne svrbiet dole na jazyku na jednej strasne a neskutocne drazdivo a dusivo som kaslala – od pondelka obeda, v noci som ani nespala, nezabral mi zodac, tri davky ditustatu ani stoptussin. Bola som rano u lekara, vraj podla neho nie som pripad pre neho ale mam astmu /ale vzdy som mala spirometriu bez obstrukcie, max lahku restrikciu/. Poslal ma na plucne a infekcne, stadial vyssie popisany snimok hrudnika. Vecer som si dala fenistilove kvapky, kanarikov som vyhodila na balkon /mame asi 2 tyzdne/ a svrbenie a kasel zazracne pominul – efekt vydrzal do cca 2 rana /od 20.00/. Nad ranom som opat kaslala, opat zabral fenistil. Az ked som sa driapala na 4. poschodie na infekcne oddelenie, nevladala som vyjst, zle sa mi dychalo, pulz som mala asi 300 a ako som si sadla zacala som strasne kaslat – vykasliavala som ku koncu aj hlien. Po cca hodine, ked som sa dostala dovnutra, doktorka nic pri pocuvani nepocula, aj ked povedala ze to nie je mozne s takym kaslom. Na druhej strane nechapala na co m tam dr poslal, lebo ze ved ked mam RTG negativny? Tak potom ta zvyraznena kresba nic neznamena? Nasla som ze to mozu byt aj zvacsene uzliny tak som trochu vystresovana ... V minulosti som chodievala na kardio aj interne kvoli vysokemu pulzu – pocas holtera mi neklesol pod 100 z cely den. To bolo ale uzavrete ako ze asi viac reagujem na podnety a prilezitostne beriem vasocardin. Ospravedlnujem sa za obsiahly text, a velmi dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

DOBRY DEN je mi velmi luto, ale na zaklade popisu snimku sa nemožem seriozne vyjadrit, urcite je lepsie vidiet samotny snímok. Podla potiaži, ktore popisujete by sa mohlo pravdepodobne jednat o alergiu a bronchialnu astmu.Neužívajte pripravky ako Stoptussin alebo alebo Ditustat, tie Vám určite nepomožu. Doporučila by som Vám vyšetrenie u specialistu pneumologa alebo alergologa kde Vám urobia spirometriu a taktiež zhodnotia rtg pluc. S pozdravom

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x