Tee -nález embolie v levem atrium při dlouhodobém užívaní warfarinu

dobrý den, prosím o radu. Manžel-bývalý futbalista, teď věk 67 má více než rok diagnozovanou srdeční arytmii=fibrilace síni a je od té doby na warfarinu a bere Egilok betabloker. Hladinu INR pravidelně kontrolujeme a je vždy mezi 2,25 a 3. Nedávno měl mihání před očima a bolesti v hlavě, tak byl na vyšetřeních, a konkrétně metodou TEE mu byla nalezena zraženina v levem atrium.Teď má vysazen warfarin a již měsíc si pícha 2x denně Clexane. Můj dotaz je - Jaké je riziko uvolnění zraženiny, jestli stačí jen Clexane k rozpuštění a jak dlouho to může trvat, a jestli jsou jiné možnosti odstranění embolie, resp. prevence úniku do mozku. Na jakého specialistu by jsme se meli obrátit? Jsme v Praze. Předem moc oba děkujeme za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučoval bych kontrolu na jakékoliv kardiologii. Co se možnosti uvolnění týče, takové možnost tu samozřejmě existuje, nicméně riziko je díky používání antikoagulancií poměrně nízká. Odstranění embolu je také možné, v současné situaci bych se ale spíše přikláněl ke konzervativní terapii. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: