Tlak u srdce, reakce na kofein

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu k mému problému. Je mi 24 let a cca před 5 lety se mi poprvé stalo, že jsem z ničeho nic cítila nepříjemný tlak na prsou na straně srdce. Ze začátku jsem tomu nevěnovala velkou pozornost, ale když tento problém trval několik dní, šla jsem s tím k lékaři. Ten mi provedl základní vyšetření (poslechl mi srdce, natočil EKG). Vše se mu zdálo v pořádku, ale raději mne poslal na vyšetření ke kardiologovi, který mi provedl ultrazvuk srdce. Dle výsledků bylo vše v pořádku. S lékařem jsme se tedy rozloučili s tím, že za můj problém nejspíše může stres, případně se jedná o problém "od páteře". Bohužel se u mě problém vyskytuje i nadále, poslední dobou čím dál častěji. Stav, kdy mám nepříjemný tlak u srdce trvá někdy 20 minut, někdy 3 hodiny. Většinou jsem ve stavu, kdy se cítím naprosto v pořádku, ale občas se stane, že nedokážu vyjít ani kopec bez toho, abych neměla pocit, že to se mnou musí každou chvíli "seknout". Další věc, která mě znepokojuje je situace, kdy si dám kafe nebo černý čaj. Za svůj život jsme si dala kafe asi tak 3krát, ale vždy když ho vypiji, tak se u mě do několika hodin dostaví právě zmiňovaný tlak u srdce, mám ledové ruce, motá se mi hlava a celkově mám pocit, že musím každou chvíli omdlít (to stejné se mi stává po černém čaji). Ráda bych znala Váš názor na celou moji situaci, zda se mám znepokojovat nebo opravdu za vše může stres, psychika, případně kofein ? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je EKG a ultrazvuk srdce v normě, tak onemocnění srdce je prakticky vyloučené. Bude se jednat o problémy s páteří nebo psychického rázu. Na některé lidi má kofein velké účinky, proto se jim nedoporučuje pít kávu. Je potřeba zjistit situace kdy se potíže vyskytují a kdy se nevyskytují. Dle toho se dále chovat, snažit se příčiny odstranit. Držím palce, ať se potíže zlepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Průvodce očními kapkami pro léčbu glaukomu
Články: Průvodce očními kapkami pro léčbu glaukomu
V léčbě zeleného zákalu se...
Když nás sex s partnerem omrzí...
Články: Když nás sex s partnerem omrzí...
Když zjistíme, že nás...
Bojujte s lupénkou vhodnou stravou
Články: Bojujte s lupénkou vhodnou stravou
Lupénka je úporné kožní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Virová žloutenka typu C a riziko vzniku vaskulitidy
Články: Virová žloutenka typu C a riziko vzniku vaskulitidy
Vaskulitidy jsou zánětlivá...
Žloutenka typu C – Co čeká pacienta?
Články: Žloutenka typu C – Co čeká pacienta?
Virová hepatitida C (VHC...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Plicní embolie
Články: Plicní embolie
Plicní embolie je vmetení...
I při stresu můžete dobře spát
Články: I při stresu můžete dobře spát
Určitě se vám už stalo, že...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: