Tlak v krku

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pocitu tlaku v krku, který trvá již třetí týden. Jedná se o pocit, jako kdyby Vám až hluboko v krku uvízlo zbytek sousta... asi po 3 dnech jsem si tedy došla na orl, kde mi bylo řečeno, že se jedná o pharyngitidu, a bylo mi doporučeno užívat tablety tantum verde. Asi na 2 dny jsem problém v krku nepociťovala, ovšem pak se zase opakoval. Došla jsem si proto opět na ORL, kde mi řekli, že krk je již v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby toto bylo způsobeno krční páteří či krčním svalstvem? O týden dříve, než jsem měla pocit "cizího tělesa v krku" jsem právě měla problém s krčním svalstvem - jednalo se o tlak od kosti za uchem (pravá strana), která se táhla přes krk až k rameni. Tlak v krku se též nachází na pravé straně (i když nyní mi přijde, že občas "putuje") a občas mi přijde, převážně při předklonu, že jde skrz vnitřek krku jakoby k obratli, i když nevím, zda už to není jen mé vsugerování. Polyká se mi dobře, při jídle kolikrát ani tlak citít není (jako kdyby cizí těleso jídlo na chvíli "obalilo")... Před rokem mi bylo (nezávisle na tomto problému) uděláno UZ štítné žlázy - v pořádku. Trpím na zvětšené krčních uzlin a občasný zánět podčelistní slinné žlázy vlevo (pravděpodobně z nedostatku tekutin) - před 3 měsíci uděláno kontrolní UZ - bez deformací, pravidelné, "pouze velké". Proto se domnívám a i mi to tak bylo řečeno nyní na orl, že uzliny s tímto problémem nesouvisí. Žádnými jinými problémy (únava, teploty) netrpím, ještě podotýkám že nejsem kuřák, pouze tlak v krku mě již opravdu hodně rozčiluje. Zajímá mě, zda má domněnka, že toto způsobuje krční páteř či svalstvo je tedy na místě a jaké vyšetření si ještě vyžádat (RTG krční páteře absolvuji zítra), aby byly vidět třeba i měkké tkáně, či se vyšetřilo krční svalstvo? Ještě podotýkám, že poslední 3 měsíce jsem se věnovala studiu na státnice, kdy jsem často zaujímala krkolomné pozice a brigádně se již několik let věnuji masírování - též používám více pravou stranu. Děkuji předem za Váš názor. Haryka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, je to možné. Doporučoval bych proto znovu kontrolu jak na neurologii, tak i na ORL. Hezký den.

MUDr. Martin Kaláb
MUDr. Martin Kaláb

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Stomatologická klinika 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 
Líbí se vám odpověď?
-21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolí vás hlava? Důvodů může být více
Články: Bolí vás hlava? Důvodů může být více
Není bolest hlavy jako...
Bechtěrevova choroba
Články: Bechtěrevova choroba
Bechtěrevova choroba nebo...
Proč nám cukají oči?
Články: Proč nám cukají oči?
Pod cukáním nebo svíráním...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: