Tlak v krku - dodatek

Dobrý den paní doktorko, ráda bych znala Váš názor. Již v srpnu se mi stalo, že jsem začala pociťovat tlak v krku, pocit jakoby mě někdo zatlačil vpravo od ohryzku, občas se tlak přesouval, ale většinou směřoval do té pravé oblasti (tudíž tlak není po celém krku ale jen v jednom bodě). Tato bolest trvala zhruba 5 týdnů. V srpnu i v září jsem absolvovala ORL vyšetření - vše v pořádku, v květnu (bez závislosti na tomto problému) mi byl udělán UZ krku (slinných žláz) - v pořádku. V říjnu mi byl dělán krevní obraz, kde bylo vše v pořádku. Byl mi v září dělán i rtg krční páteře se závěrem "Osa C páteře je správná, krční lordosa je napřímena, funkční blok v kaudální části C páteře. Meziobratlový prostor C4/5 je lehce zúžen, není vyloučena počínající degenerace tohoto disku. Jiné změny se na skeletu páteře neukazují." Nyní je to zhruba 2 týdny, kdy se bolest vrátila po asi třech měsících, má podobný charakter. Nevím, zda bolesti svádět na páteř či nějaké trávicí problémy? Těmi však netrpím, pálení žáhy se mi stává málokdy, asi tak, jako většině lidí po nějakém tučnějším jídle, větším množství alkoholu při nějaké příležitosti atd., nějaký návrat jídla do dutiny ústní či pálení nepociťuji, naopak, vůbec nemám problémy s polykáním soust, spíš při jídle tlak necítím vůbec a podstatně se mi ulevuje. Nezvracím, ani nic jiného. Nepociťuji ani nadýmání nijak zvlášť - jen tak, jak to zná každý z nás. Tlak se dále zmírní ve spánku a po probuzení jej necítím vůbec, začne až při pohybu. Nedávno mi zkoušela kamarádka, která se živí fyzioterapií udělat mobilizace a nahřátí krku a dostavila se téměř okamžitá úleva, která přetrvala do dalšího dne. I následně tlak nebyl až tolik intenzívní. Prý je pravděpodobně možné, že bolesti přichází díky té krční páteři, protože někdy mám i pocit, jakoby skrz krk procházelo něco od toho ohryzku dozadu ke krku k páteři a hlavě, i na pohmat je krk bolestivější v oblasti páteře a trapézů. Je i pravda, že se tento problém projevuje hodně i se stresem, v prvém případě jsem řešila pracovní problémy a zhruba po měsíci bolest v krku začala, nyní řešíme v rodině těžkou nemoc babičky a stres opravdu pociťuji i ve formě, jak jsme asi všichni zvyklí - stažený žaludek, člověka nic nebaví,... Proto bych chtěla znát Váš názor, zda je to tedy možné, aby to byl "pohybový" problém je to nepříjemné, nutí mě to intuitivně "chrchlat" a odkašlávat, přitom nějaké zahlenění či škrábání v krku nepociťuji a co je případně vhodné dělat ke zbavení se těchto potíží? Ráda bych ještě dodala, že loňskou zimu jsem měla úraz kostrče, kterou nyní též léčím, jelikož mi to začalo dělat problémy v podobě staženého kostrčního a bederního svalstva, tak zda je možná i zde souvislost jelikož toto není ještě z cela v pořádku a probíhá zde rehabilitace? Předem děkuji za odpověď. Ano, UZ štítné žlázy bylo provedeno, a to v létě r. 2010 a vše v pořádku. Dále jsem zapomněla dodat, že minulý rok na konci října mi byl proveden UZ břicha po podezření na apendicitu, kde bylo též vše v pořádku, byl pouze zjištěn malý cholesterolový polyp v oblasti žlučníku a malý angiomyolypom na pravé ledvině, ale bylo mi řečeno, že se nejedná o nic závažného. Že by se jednalo o často zmiňovaný reflux si nemyslím, žádné zažívací potíže či pálení žáhy mne netrápí - maximálně asi v takové míře, jak to známe všichni. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše potíže klidně mohou souviset jak s krční páteří, tak mohou být psychického rázu - a jak to často v životě bývá- mohou mít původ obojí. Krční páteř je v dnešní počítačové době hodně namáhanou částí těla, ale pozornost se ji nevěnuje žádná. Ve stresu zas tělo intuitivně reaguje konstrikcí (stažením) svalstva, což bez náležité relaxace vede k chronickým spasmům. Taky je běžně známo, že bolest se může projevovat (díky nervovým dráhám) úplně na jiném místě, než kde vzniká. Proto nemocný žklučník se může projevovat bolstí mezi lopatkami a postižení páteře zas tlakem či bolestí na přední starně krku. Skuste pravidelně - aspoň 1xtýdně - absolvovat masáže krční páteře. A na podporu efektu a preventvně proti křečím (i stresu) denně užívejte magnézium. Pokuď by to bylo bez efektu, je nutné provést kontrolní sonografické vyšetření či podrobnější CT vyšetření krku.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Štítná žláza a oči: větší souvislost, než se zdá
Články: Štítná žláza a oči: větší souvislost, než se zdá
Štítná žláza a oko – dva...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Články: Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Mluvíte ze spaní nebo ve...
Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Články: Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Kýly patří k nejčastějším...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: