Trávicí obtíže vyvolané strachem

Dobrý den. Je brzy mi bude 19 let a mám často řídkou stolici. Neustále se nadměrně pozoruji (hmotnost - zda-li nehubnu) a mám velký strach z rakoviny nebo jiného vážného onemocnění. Zažívací obtíže začali přibližně před půl rokem, zrovna ve chvíli, kdy jsem musel podstoupit velký psychický tlak. Po nějaké době tento psychický tlak ustal, avšak zažívací obtíže nezmizely. Neustále myslím na to, že mohu mít rakovinu a jiné další choroby. Bohužel většinu času trávím doma, takže nemám moc možností, jak se zabavit. Když jsem měl možnost nebýt pár dní doma (měli jsme se škoulou sportovní kurz), tak jsem žádné tyto zažívací potíže neměl. A jakmile jsem se vrátil domů, začal na vše znovu myslet a opět se potíže objevily. Neznáte prosím Vás nějakou bylinku, nebo jiný lék, radu, na uklidnění? Děkuji, Šimon.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Šimone, zdá se, že se jedná o úzkostnou poruchu a trávící obtíže jsou její nedílnou součástí. Zatím zřejmě v počáteční fázi, protože vše se změní k lepšímu, když máte plný program a nemáte tudíž čas věnovat se svým obavám. Je pravděpodobné, že profesionální pomoc pro Vás bude přínosem. Asi bude praktičtější začít u psychiatra, který Vás podle uvážení může také poslat na psychoterapii k psychologovi; jestli to udělá a kdy, ale nedokážu odhadnout přesně.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: