Trombex

Dobrý den, chtěla bych se poradit zjistili mi leidenskou mutaci heterozygot. Otec prodělal embolii a tak jsem byla také vyšetřená. Dostávám trombex 1 děně. Je to nutné je mi 28 jen mi otékají trošku nohy mám tři děti jsem v poklusu .Představa , že to budu prát další spoustu let! Mohu ho nahradit nějakým jiným lékem? Jak dostat přírodně do těla to co má dát trombex a co to vůbec je? Moc Děkuji. Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mutaci f. V Leiden má asi 9% lidí. Valná většina lidí o tom neví, že mutaci mají. A jsou to zdraví lidé, kteří mají jen 7x vyšší riziko trombozy nebo embolie. Riziko ve vašem věku je 0,5promile (tedy u lidí s Leidenskou mutací 0,3%), celoživotně asi 0,2-0,3% - riziko se zvyšuje věkem. Další rizikové situace jsou operace, imobilizace, sádra, dlouhé cesty busem nad cca 12hod, letadlem nad 6hod. V těchto rizikových situacích doporučujeme nízkomolekulární heparin - injekci, která to riziko sníží. Dalším rizikem je těhotenství, kdy těhotnou sledujeme a jen pár dní (2-4týdny) po porodu dáváme heparin preventivně. Jinak žádné léky nedoporučujeme (v případě, že nejste po dvou trombozach nebo emboliích). Trombex není lékem volby. Ale i tak si myslím, že nepotřebujete žádné léky. Nedoporučujeme antikoncepci s estrogeny, nejvýhodnější je nitroděložní tělísko. Vaši mutaci děti zdědí z 50% - děti vyšetřujeme kolem 15. roku věku - do té doby nemají téměř žádné riziko trombozy. Doufám, že jsem vám to trochu vysvětlila. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: