Trvajuca únava, čepy, stafylokok, salmonela...

Dobry deň, prosím o radu - cca pred 3 mesiacmi som sa prechladil a vzhľadom na to, že sa mi stav ani po 3 týždňoch nezlepšil-škrabaie v krku a čapy na mandliach (bez teploty) som navštívil PL. Tam mi predpísali hneď Ospen a po 3-4 mi PL zmenil Amoksiklav (chybne určená dg z rok starého výteru) výter bol bez nálezu. po dobráni problémy pokračovali - škrabanie a čapy, následne na ORL predpísaný Klacid (a výter znova negatívny). Týždeň na to pocit knedliku v krku, tlak na žalúdku, bolesti svalu pod lopatkami, teploty a silne hnačky , tep v kľudnom stave 90-100, TK 145-95 – 18.11. odoslaný na vyšetrenia pľúcne – bez nálezu, ORL – z expresie mandlí S. Aureus-masívne (C-Tetracyklin a Biseptol), Infekčne s diagnózou Salmonella Typhimurium (inac Saloneloza mi bola diagnostikovana aj pred 15 rokmi s nasledným nosičstvom). KO – IGE_celk 147; Monocyt 0,133 (0,02-0,12) ostatne v norme (Also 33). EKG v norme (rbbb); UZ brucha norm. nalez (poznámka o malo naplnenom žlčníku na lačno). Gastroskopia-norm. nalez. Prick test mierna odozva na jarny peľ. Infektolog nasadil Biseptol 2-0-2 x 10 dni. Úbytok na váhe cca 6kg. Po dobratí už 2x kontrolný výter – Salmonella stále pozitívna. Stále sa cítim unavene, pocit knedliku v krku a tlak na jicen a až na žalúdok (podobne nepríjemný pocit, ako po vytiahnutí sondy zo žalúdku), pálivy/bodavý pocit v zadnej časti hrudníku pod lopatkami a stále aj po odstránení sa mi robia tvrdé zapáchajúce žlte guličky na/v mandliach a biely povlak na jazyku. Jedna mandľa ma zo spodnej časti taký previs až do krku (netuším, či je to normálne-druha to nemá tak výrazné). Uzliny tesne pod sánkou mierne zväčšene. Cítim sa stale veľmi nekomfortne a netuším z čoho by to mohlo byť (usadená Salmonella/S.Aureus/tonzilitida/niečo iné??) a co s tým? Rad by som, aby to už prešlo. Mam sedavé zamestnanie, športová postava, váha tč 69, 40rokov. Ďakujem. PP

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře, podle obrázků by mohlo jít o chronickou tonsilitidu. Vzhledem k recidivujícím obtížím se nabízí tonsilektomie jako radikální způsob odstranění ložiska infekce. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: